Minskad sjömatskonsumtion i Sverige
14 april 2025, 08:09
En ny rapport från forskningsinstitutet RISE, framtagen på uppdrag av Jordbruksverket, visar att svenskarnas konsumtion av sjömat har minskat. Vi är därmed längre ifrån att nå Livsmedelsverkets rekommenderade intag på 2 - 3 portioner per vecka.
2023 åt den genomsnittlige svensken 1,6 portioner sjömat per vecka, vilket kan jämföras med 2019 då veckokonsumtionen låg på 1,9 portioner. RISE har sammanställt svensk sjömatskonsumtion vid tre tillfällen sedan 2017 och samtliga beräkningar har visat på en nedåtgående trend. Begreppet sjömat innefattar samtliga för människan ätbara djur och växter som lever under vatten, till exempel fisk, skaldjur och tång.
- Ett mönster vi lyfter fram i rapporten är också att svenskarna konsumerar ett fåtal arter. 2023 stod tio arter för hela 77 procent av konsumtionen. Den stora favoriten var lax, följt av sill/strömming, räkor och torsk, säger Anna Axelsson, projektledare RISE och en av rapportförfattarna.
Begreppet sjömat innefattar samtliga för människan ätbara djur och växter som lever under vatten, till exempel fisk, skaldjur och tång.
Sjömat är en viktig källa till många näringsämnen, såsom vitamin D och B12, selen, jod och omega-3. Sjömat har också ett högt näringsinnehåll i relation till sin klimatpåverkan jämfört med många andra animaliska proteinkällor. Både Livsmedelsverket och de nordiska näringsrekommendationerna förordar därför ett ökat intag av sjömat.
Trots att konsumtionen går nedåt visar konsumentundersökningar att 7 av 10 svenskar vill äta mer sjömat, vilket är en potential som bör tas tillvara. Detta kräver en kraftsamling på flera plan inom livsmedelssystemet och Jordbruksverket ser att det är viktigt att följa konsumtionsstatistiken över tid.
-Statistiken ger oss viktiga signaler om vilka insatser vi behöver prioritera i vårt främjandearbete för yrkesfisket och vattenbruket, säger Lina Waara, fiskepolitisk utredare på Jordbruksverket.
I rapporten framgår att 73 procent av den sjömat vi konsumerar är importerad, vilket visar på vikten av att öka den svenska sjömatproduktionen.
- Det går också i linje med den nya nationella livsmedelsstrategin som lyfter behovet av en ökad inhemsk livsmedelsproduktion för bättre beredskap och självförsörjning, säger Anna Axelsson.
Presskontakt:
Anna Axelsson, RISE, anna.f.axelsson@ri.se