RISE leder rymdprogram med fokus på AI
09 april 2025, 07:25
ESA Phi-Lab är ett strategiskt program för kommersialisering av rymdtekniska innovationer från europeiska rymdorganet, ESA. RISE har nu valts ut att driva ESA Phi-Lab Sweden med målet att accelerera AI och edge-learning inom rymdsektorn.
ESA Phi-Lab Sweden ingår i ett europeiskt nätverk av Phi-Labs (Phi-Lab NET) som ska stärka Europas konkurrenskraft inom rymdsektorn. Målet med ESA Phi-Lab Sweden är att stärka Sveriges innovationskraft och position på rymdmarknaden, att främja utbyte av idéer, resurser och kunskap för att utveckla kommersiella koncept och tillämpningar som utnyttjar de framsteg som gjorts inom AI och edge-learning.
- ESA välkomnar Phi-Lab Sweden som det tionde centret i ESA Phi-Lab NET. Phi-Labs syftar till att överbrygga klyftan mellan forskningen och den kommersiella världen och kanalisera forskningsinsatser till att utveckla kommersiellt gångbara applikationer, produkter och lösningar. Tack vare sin expertis och sina anläggningar i världsklass kommer RISE och Phi-Lab Sweden-konsortiet att erbjuda unika möjligheter för de som är intresserade av att skapa innovation inom rymdsektorn genom att använda AI och edge learning, säger Roberto Cossu, chef för Innovation Services på ESA Commercialisation Services Department.
RISE roll är att samordna programkontoret för ESA Phi-Lab Sweden och med stöd av Vinnova hålla i utlysningar och dela ut forskningsbidrag under projektets löptid på sex år.
- Med den breda expertis som finns inom RISE och projektets samarbetsorganisationer, tillsammans med den bredd av test- och demoanläggningar som finns inom RISE inom allt från materialutveckling till utveckling av AI-algoritmer kan framtidens innovationer testas under realistiska förhållanden, säger Tobias Edman, enhetschef Dataplattformar och system på RISE.
Genom samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Institutet för rymdfysik, (IRF), och Swedish Space Corporation (SSC) sammanför projektet olika aspekter av rymdverksamhet inom forskning, akademi och näringsliv. Med en total budget på 5,2 miljoner euro finansieras initiativet till hälften nationellt genom Vinnova och till hälften genom ESA, med stöd av Rymdstyrelsen.
- ESA Phi-Lab Sweden erbjuder unika möjligheter att testa AI och edge-learning på såväl hårdvara som mjukvara. Det ökar innovationstempot, minskar risker och effektiviserar utvecklingen, säger Chiara Ceccobello, projektledare för Phi-Lab Sweden.
Presskontakt:
Tobias Edman, RISE, tobias.edman@ri.se
Det här mejlet skickades till pressroom+63905599d4a34200190619d4@meltwater.com
RISE, Lindholmspiren 7A, Göteborg, Västra Götaland 417 56, Sverige
Avregistrera