Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Nytt projekt undersöker hur restprodukt från ölbryggning kan användas i livsmedel i stor skala

25 mars 2025, 07:13

I forskningsprojektet Brewed and Renewed samlas aktörer från hela värdekedjan - från bryggeri och bageri till dagligvaruhandel för att undersöka hur drav, vilket är en viktig restprodukt från ölbryggning, kan omvandlas till en ingrediens i goda, hållbara och nyttiga livsmedel. Projektet bidrar även till minskat matsvinn.

Projektet utvecklar tillvägagångsätt för att hantera, bearbeta och använda draven som en ingrediens i livsmedelsproduktionen, med fokus på bröd och frukostflingor. Projektet leds av RISE och i projektgruppen ingår Axfood, Axfoundation, Bageri Gruppen, Carlsberg Sverige, Elajo och Fazer.

– Genom att projektet samlar dessa aktörer, kan de utmaningar som finns längs hela värdekedjan lösas, samtidigt som steget från forskning till praktisk tillämpning minskar. Förhoppningen är att projektet bidrar till att drav blir en värdefull ingrediens i en mängd olika livsmedelsprodukter, säger projektledare Tim Nielsen på RISE.

Livsmedelsproduktion står för cirka en tredjedel av de globala växthusgasutsläppen. I viss produktion uppstår stora mängder restströmmar och om vi kan nyttja mer av dessa som livsmedel kan vi minska matens totala miljöavtryck.

Drav är en biprodukt från öltillverkning, som består av spannmålsrester som blir över efter bryggningsprocessen. För varje liter öl som bryggs blir det ca 180 gram drav och enbart i Sverige uppkommer ungefär 80 000 ton drav årligen. I dagsläget används detta huvudsakligen till djurfoder, biogas eller går till kompostering.

Drav är en biprodukt från öltillverkning. Foto: Carlsberg Sverige

Det finns en viss, ofta småskalig användning av drav i livsmedel redan idag, men det skulle kunna göras i mycket större skala. Drav är rikt på protein, fiber, vitaminer, mineraler och innehåller antioxidanter som har hälsosamma egenskaper. Drav skulle kunna blandas in i många olika slags livsmedel för att höja näringsvärdet.

Det finns flera utmaningar för att kunna använda draven i större skala. När draven tas om hand på bryggeriet är den blöt och innehåller många näringsämnen, vilket gynnar mikrobiell tillväxt och förstörelseprocesserna kan gå snabbt om hanteringen inte sker på ett korrekt sätt. Draven kan torkas direkt på bryggeriet för att sedan malas eller fermenteras som en blöt produkt för att förlänga hållbarhetstiden. Dravens höga fiberinnehåll gör att den behöver bearbetas innan den används som livsmedelsingrediens eftersom den annars kan påverka smak och textur i slutprodukten.

Under 2025–2026 kommer RISE tillsammans med Axfood, Axfoundation, Bageri Gruppen, Carlsberg Sverige, Elajo och Fazer att driva det Formas-finansierade projektet Brewed and Renewed för att undersöka hur hela värdekedjan från bryggeri till konsument kan optimeras för att kunna erbjuda goda, hälsosamma, säkra och hållbara livsmedelsprodukter med ett högt innehåll av drav. Projektet bygger vidare på resultat och lärdomar från ett tidigare projekt som undersökte potentialen hos drav som en livsmedelsingrediens i pasta, bröd och flingor.

 

Presskontakt: Niklas Jälevik, presschef RISE, niklas.jalevik@ri.se