CAKE accelererar den hållbara omställningen
CAKE är ett svenskt entreprenörsföretag med målet att skapa elektriska motorcyklar som kombinerar spänning och ansvar, och samtidigt inspirerar övergången till ett utsläppsfritt samhälle. Den första modellen – Kalk – lanserades i januari 2018 och sedan dess har CAKE inte lättat på gasen vad gäller innovation, hållbarhet och design. Nu vill företaget driva på utvecklingen ytterligare genom Omställningslyftet och metoden Certified to LAST via RISE.
- Hållbarhet och produkter med lång livslängd är synonymt med CAKE och då passar Certified to LAST och Omställningslyftet oss väldigt bra. I dag har vi inget konkret bevis på exakt hur lång livslängden är på våra produkter. Med Certified to LAST kan vi komma så nära det går att få det svart på vitt, berättar Isabella Pehrsson, Hållbarhetsansvarig på CAKE.
Ansvarsfullt företag
Produkter som håller länge är ett måste om samhället tillsammans ska nå hållbar produktion och konsumtion. För att uppmuntra företag och guida konsumenter har RISE utvecklat konceptet Certified to LAST, ett sätt att premiera produkter med lång livslängd. Med stöttning från Omställningslyftet får CAKE hjälp att beräkna maximal livslängd på existerande sortiment genom att ingå i Certified to LAST, vilket i framtiden skulle kunna underlätta finansiering för kunder samt ge användbar information för att förbättra produkterna ytterligare i utvecklingsfasen.
Med Certified to LAST ska det synas att en produkt har en lång livslängd, och att producenten på olika sätt tagit ansvar för det. LAST står för Long life design, Accessible spare parts, Sustainable materials och Transparency.
– Det är sprunget ur en frustration som jag tror att alla vi konsumenter kan känna, man har en pryl som fungerar och sen är det något litet som går sönder och då är hela funktionen borta trots att den borde kunna fixas ganska lätt, säger Karolina Vikingsson, projektledare på RISE och ger som exempel produkter med batterier som inte går att byta eller produkter där det inte finns reservdelar.
Raul Carlsson, forskare på RISE, utvecklar resonemanget:
– Det bygger på att producenten i någon mening ska säga hur länge en produkt ska hålla, och sen se till att den gör det, antingen genom att den inte går sönder alls eller genom att den exempelvis är enkel att reparera och uppgradera, säger han.
Vi älskar innovation och drivs av utveckling som gör samhället bättre
Revolutionerande innovation
Certified to LAST passar CAKE:s innovationsdrivna sätt att arbeta och ligga i framkant inom hållbarhet, teknik och design. Företaget grundades 2016 av den framgångsrike entreprenören Stefan Ytterborn. Efter en global succé med företaget POC och mer än 3 decennier som en inflytelserik kraft inom design, produktutveckling och kommunikation startade han sitt nya företag - CAKE.
Den genomgående tråden hos designteamet på företaget har sedan starten varit ”lätt, tyst och rent”. Sedan den första motorcykeln lanserades har CAKE drivit på utvecklingen inom hållbara motorfordon. År 2019 lanserades ÖSA, en mångfacetterad plattform med terrängfunktioner som snabbt blev en favorit bland både professionella förare och vanliga människor som letade efter en allt-i-allo-tvåhjuling.
Därefter har utvecklingen fortsatt kontinuerligt för CAKE och i dag finns även elmopeder för citynära pendling och transporter. I november 2022 lanserades dessutom det senaste tillskottet i den snabbt accelerande verksamheten – Kibb. En elfyrhjuling speciellt anpassad för jordbruk som är i konceptstadiet. Fordonet ska kunna användas utan förare till enklare uppgifter inom jordbruk, men även för mer avancerade uppgifter med en förare.
- Vi älskar innovation och drivs av utveckling som gör samhället bättre och Kibb är en naturlig del av vår utveckling på CAKE, säger Isabella Pehrsson.
Samarbete med Vattenfall och Northvolt
Ett intressant projekt inom CAKE är ett samarbete med Vattenfall där målet är att skapa världens renaste dirt-bike till 2025. Tanken är att motorcykeln ska bli fossilfri så långt det går.
- Att bli fossilfri handlar inte bara om hur fordon drivs, det handlar om att ta bort koldioxidutsläpp från hur de tillverkas, transporteras och monteras – hela produktionskedjan. Så även om våra elfordon och vår adaptiva design där du som kund kan anpassa produkten efter behov är en bra start, tar de oss inte tillräckligt långt. Därför samarbetar vi med Vattenfall för att kombinera vår expertis inom produktinnovation med Vattenfalls expertis inom elektrifiering av industrier, säger Isabella Pehrsson.
CAKE har sedan länge ett letter-of-intent med svenska batteritillverkaren Northvolt och deras vd Peter Carlsson sitter i CAKE:s styrelse. Däremot gör Northvolt i dagsläget en annan sorts batterier än vad som används i CAKE:s motorcyklar.
- Northvolt kommer att påbörja produktion av batterier med cylindriska celler under 2025 vid deras nya fabrik i Borlänge, vilket är intressant för Cleanest Dirt Bike Ever-projektet, säger Isabella Pehrsson.
Alla vägar bär till en mer hållbar framtid hos CAKE
Skapar samhällsnytta
Ett annat spännande projekt som visar på CAKE:s stora engagemang för ett bättre samhälle är företagets samarbete med Southern African Wildlife College (SAWC) i Sydafrika.
- Våra eldrivna anti-tjuvjaktsmotorcyklar är ett bra verktyg för att motverka den hemska tjuvjakt som pågår runt om i Afrika. Våra specialkonstruerade motorcyklar Kalk AP och mobila laddningsstationer med solceller kommer väl till pass i bushen. Det gör att tjuvjägarna inte varnas av motorcyklarnas höga ljud som tidigare var ett problem. Dessutom behöver parkvakterna inte transportera bränsle ut på fältet med helikoptrar eller lastbilar, förklarar Isabella Pehrsson.
CAKE har totalt 180 anställda och planen är att växa ytterligare under 2023 då tillväxten är stark. Företaget har showroom på ett antal platser över hela världen där kunderna kan testköra produkterna. Marknaden finns främst i Europa, USA och Asien och CAKE har en egen monteringsanläggning i Stockholm. Här färdigställs motorcyklarna med alla delar som kunderna har beställt. Ytterligare en anläggning planeras att öppna i USA.
- De flesta motorcyklarna färdigställs i dag i vår anläggning i Stockholm vilket vi tycker är fantastiskt. Vi tittar också på att flytta en större del av produktionen av delar lokalt, i anslutning till anläggningen i Sverige vilket vore ovärderligt för att lyckas med Cleanest Dirt Bike-projektet och minska våra utsläpp från produktion överlag. Alla vägar bär till en mer hållbar framtid hos CAKE, avslutar Isabella Pehrsson.