Omställning mot alternativa livsmedel
Produktionen av animaliska proteiner har en stor klimatpåverkan, vilket gör gröna proteiner till en central del av samhällets hållbara omställning.
Utvecklingen av gröna proteiner syftar till att skapa mer hållbara och miljövänliga alternativ till traditionella proteinkällor, såsom kött och mejeriprodukter. Detta inkluderar ofta att utnyttja växter som är lätta att odla och har låga koldioxidutsläpp, samt metoder som minskar resursförbrukningen av vatten och jord.
Omställningen och effektiviseringen av jordbruket handlar inte bara om att byta ut fossila bränslen, utan även att utforska nya möjligheter, affärsmodeller och marknader. En sådan möjlighet är proteingrödor för mänsklig konsumtion. Vi ser nu ett “proteinskifte” där animaliska proteiner allt oftare ersätts av vegetabiliska alternativ.
Gröna proteiner har länge varit en del av den svenska livsmedelsindustrin, ofta i form av importerade sojabönor. Trots att sojaodling har testats i Sverige under flera år, har avkastningen varit betydligt lägre än i varmare länder och kan därför inte konkurrera med importerad soja. Därför har alternativ som passar det svenska klimatet utvecklats och kan nu konkurrera med importerad soja. Sötlupin är ett exempel som under de senaste decennierna har förädlats till en välsmakande livsmedelsböna med samma höga proteinhalt som soja. Åkerböna är ett annat exempel som har anpassats för mänsklig konsumtion.
Scrolla ner för att få mer kunskap om hållbart protein.