Kontaktperson
Sara Hornborg
Forskare
Kontakta SaraIntresset för sjömat – eller blå mat – som fisk, skaldjur och alger ökar. RISE erbjuder tvärvetenskaplig och oberoende expertis inom produktion och konsumtion av sjömat, med hållbarhet och hela värdekedjan i åtanke. Med RISE som partner blir det enklare att möta sjömatsrelaterade utmaningar och utveckla hållbara lösningar.
Potentialen för ett ökat nyttjande av mat från hav och sjö är stor, både i och utanför Sverige. Genom samarbete mellan olika delar av livsmedelssystemet kan vi utveckla ett diversifierat utbud och efterfrågan på hållbar och hälsosam sjömat. På RISE vänder vi oss till sjömatsbranschen och andra aktörer längs hela värdekedjan, från fiske/odling till tallrik.
Vårt mål är att bidra till ökad hållbar produktion och konsumtion av sjömat. Våra experter hjälper dig att besvara frågor som exempelvis:
RISE är en oberoende partner som tillhandahåller vetenskapliga rapporter, sammanställningar och utvärderingar. Våra hållbarhetsanalyser baseras ofta på livscykelanalys (LCA), kompletterat med omfattande miljöbedömningar, litteraturstudier och databearbetning. Exempel är analyser kring hållbar nutrition och policy-rapporter riktade till olika aktörer för att främja hållbar produktion och konsumtion av sjömat. Vi gör också regelbundna sammanställningar av svensk sjömatskonsumtion.
RISE ser fram emot att stötta dig och ditt företag i egenskap av innovativ affärspartner. Vi erbjuder praktiskt stöd inom processutveckling och produktutveckling, alltid med hållbarhet i fokus. RISE erbjudande inom hållbar sjömat innefattar även områden som sensoriska utvärderingar, kartläggning av konsumentattityder, livsmedelssäkerhet, materialvetenskap och digitalisering. I ett av våra tidigare projekt, Salmonaid, undersöktes exempelvis utvecklingen av nya ingredienser till fiskfoder för att möjliggöra hållbar tillväxt inom vattenbruk.
RISE tror på givande samarbeten för att nå hållbara och innovativa lösningar. Vår forskning utvecklas ofta i samarbete med olika företag och organisationer med fokus på praktisk tillämpning. Genom vårt breda nätverk inom hela värdekedjan för sjömat, både nationellt och internationellt, hjälper vi dig att hitta rätt resurser och kompetens.
Exempel på några av våra befintliga nätverk och testbäddar är Blue Food Centre och Kristineberg Center. Vi är också samarbetspartners i internationella projekt som SIS Seafood and Feed Resources och FHF Oppdatert klimaregnskap for norsk havbruksnæring. I RISE nätverk finner vi den partner som bäst kan stötta dig i din utmaning inom sjömat och vi ser till att lotsa dig rätt.
Varmt välkommen att kontakta RISE för hjälp med dina utmaningar inom sjömat!
Svensk sjömatskonsumtion 2023 (Axelsson & Hornborg 2025)
Driver svensk konsumtion av odlad lax ökat svenskt industrifiske i Östersjön? (Hornborg, Axelsson & Ziegler 2023)
Environmental and nutritional perspectives of algae (Hornborg m.fl. 2023)
Hållbarhetsutvärderingar av sjömat i Sverige - nyckelfrågor för mer behovsbaserade verktyg (Hornborg & Axelsson 2023)
Greenhouse gas emissions of rainbow trout fed conventional and novel feeds from Baltic region, evaluated using Life Cycle Assessment (Langeland, Ziegler & Wocken 2023)
Sverige och sjömaten - idag och imorgon. Kan vi samtidigt öka produktion, konsumtion och hållbarhet? (Ziegler, Axelsson & Hornborg 2023)
Miljöavtrycket av odlade blåmusslor jämfört med vanliga proteinkällor (Behaderovic & Ziegler 2020)
Hållbar sjömat (pdf, 484.41 kB)
Frisk med fisk utan risk (pdf, 701.99 kB)
Lokal eller långväga sjömat (pdf, 639.87 kB)
Hållbar konsumtion av sjömat (pdf, 659.72 kB)
Antibiotika (pdf, 408.84 kB)
Lax - hållbart och hälsosamt? (pdf, 899.5 kB)
Sjömatslandet Sverige (pdf, 310.61 kB)
Nya hållbara foderråvaror (pdf, 378.68 kB)