Kontaktperson
Susanne Bryngelsson
Projektledare
Kontakta SusanneMed expertis inom nutrition, livsmedelsvetenskap och miljö hjälper vi företag och andra organisationer att utveckla produkter, produktportföljer, recept, måltider och hela kostkoncept som håller både näringsmässigt och miljömässigt hög prestanda. På så vis skapas förutsättningar för en hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.
Maten vi äter har stor inverkan på både vår hälsa och miljö. Båda perspektiven behöver vägas in för att åstadkomma en hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.
Ofta beräknas matens miljöpåverkan per kilo livsmedel utan att ta hänsyn till dess viktigaste funktion, att förse oss med näring. Inom hållbar nutrition kopplar vi samman vad vi idag vet om nutrition och hälsa med vad vi vet om olika livsmedels miljöpåverkan, för att ge en mer heltäckande bild av hur hållbart ett livsmedel, en måltid eller en kost är.
För att identifiera strategier som leder till mer miljömässigt hållbara och hälsosammare lösningar behövs en analys av nuläget (t ex prestandan av en befintlig produkt) och av konsekvenserna av olika förändringar (t ex utbyte av råvaror i en produkt eller av delar av en måltid).
Vi erbjuder näringsmässiga och miljömässiga bedömningar av produkter, produktportföljer, recept/måltider och hela koster. Vi erbjuder bland annat vägledning och genomförande av så kallad nutritional-LCA (n-LCA) där näringsmässig kvalitet integreras i traditionell livscykelanalys av livsmedel.
Med avstamp i bedömningarna ger vi vägledning för arbetet framåt avseende
För den näringsmässiga bedömningen har vi erfarenhet av flera olika indikatorer, t ex näringstäthetsindex (t ex Nutrient Rich Food, NRF) och märkningssystem inom EU, som nyckelhålet, närings- och hälsopåståenden och Nutri-Score. För den miljömässiga bedömningen används livscykelanalys där RISE klimatdatabas för livsmedel är ett viktigt hjälpmedel. Under hösten 2023 publicerades också RISE biodiversitetsdatabas för livsmedel. Vi utvärderar användbarheten av olika indikatorer utifrån kundens produkter och behov, med möjlighet till kundanpassade varianter.
Vi erbjuder också:
För att på bästa sätt kunna stödja andra aktörer i omställningen mot en mer hållbar produktion och konsumtion av livsmedel bedriver vi forskning i samverkan med både nutritionsforskare och miljöforskare, vid såväl svenska som internationella universitet.
Ett centralt fokus för vår forskning är att identifiera och utveckla metoder för att möjliggöra bättre analyser av livsmedels, måltiders och kosters kombinerade hälso- och miljöpåverkan. I vår forskning strävar vi efter att utveckla indikatorer, som kan användas för att mäta livsmedels näringsmässiga och hälsomässiga prestanda, i kombination med miljömässiga bedömningar. Målet är robusta och validerade nutritionsindikatorer som både är praktiskt tillämpbara och speglar livsmedels hälsoeffekter. Tillsammans med andra hållbarhetsindikatorer är förhoppningen att dessa indikatorer ska ge vägledning och underlätta omställningen mot mer hållbara livsmedel och koster
Ett annat spännande forskningsområde inom hållbar nutrition är kombinerad analys av kosters hälso- och miljöpåverkan baserat på data från epidemiologiska studier. Genom att analysera både hälsoutfall och miljöpåverkan av olika koster baserat på kostdata från stora befolkningsgrupper kan vi bättre förstå vilka val av livsmedel som ger bäst effekt för både hälsan och miljön. Den här typen av forskning ger oss ny viktig kunskap om hur hållbara matvanor kan se ut i praktiken, baserat på vad folk faktiskt äter.
Hör gärna av dig till någon av oss om du vill veta mer om vad vi inom RISE hållbar nutrition arbetar med och vad vi kan erbjuda din organisation.
Report: Environmental and nutritional perspectives of algae
Climate Impact of Plant-based Meat Analogues: A Review of Life Cycle Assessments
Nutritional assessment of plant-based meat analogues on the Swedish market
Diets benefiting health and climate relate to longevity in northern Sweden
Systematic Evaluation of Nutrition Indicators for Use within Food LCA Studies
nLCA_onpepager_web_0.pdf (pdf, 1.37 MB)