Kontaktperson
Marta Angela Bianchi
Forskare
Kontakta Marta AngelaFramtidens utbud och konsumtion av alger förväntas öka både i Sverige och globalt, med stor kommersiell potential. Projektet syftade till att möta behovet av ökad kunskap om algers miljöpåverkan, nutritionella kvalitet och hälsoeffekter, som vägledning mot en hållbar produktion och konsumtion av alger.
Publikationer från projektet:
Report: Environmental and nutritional perspectives of algae >>
Excel-verktyg för beräkning av växthusgasutsläpp av odling av Saccharina latissima. Verktyget kan erhållas från Yannic Wocken.
Det övergripande syftet med projektet var att sammanställa och värdera aktuell kunskap om alger, avseende miljömässiga, nutritionella och hälsomässiga effekter. Projektet fokuserade på arter av alger av högst relevans för en europeisk produktion och konsumtion. Mer specifikt var projektet syfte att:
I tidigare forskning under ledning av RISE påvisades stor variation i klimatpåverkan och näringskvalitet mellan olika sjömat. Denna forskning har fått stor uppmärksamhet. En vanlig följdfråga har varit hur alger skulle prestera i jämförelse med annan sjömat respektive landlevande djur. Kunskapssammanställningarna från detta projekt syftade till att bringa ökad klarhet kring detta, liksom kring frågan hur man kan optimera produktion och processning av algbaserade livsmedel, ur ett miljö- och hälsoperspektiv.
Alger i ett hållbart livsmedelssystem
Avslutat
Koordinator
1 år
1 500 000 SEK
Chalmers tekniska högskola, KTH
Marta Angela Bianchi Susanne Bryngelsson Friederike Ziegler Sara Hornborg