Kontaktperson
Karin Östergren
Senior Forskare
Kontakta KarinHur kan framtidens livsmedelkedja optimeras ur nutritions och miljöperspektiv? Vilken typ av hållbarhetsindikatorer behöver utvecklas för att kunna vägleda en innovationsprocess? Detta är frågeställningar som hållbarhetsforskarna inom FINEST kommer arbeta kring, utifrån FINEST tre värdekedjor.
Genom att bättre förstå förutsättningen för att producera hållbart kan produktionen av en given produkt anpassas till olika förutsättningar, konsumentgrupper och marknader.
Forskarna inom FINEST kommer att utveckla nya metoder och arbetssätt för att öka förståelsen kring hållbarhet och hur man kan arbeta med hållbarhet integrerat med livsmedelsinnovationer.
Med fokus på svenska skogsbär, baljväxter och experimentella värdekedjor är målsättningen inom FINEST att utveckla operativa verktyg, användbara för att tidigt kunna värdera och integrera hållbarhetsaspekter i en innovationsprocess.
FINEST kommer att ha ett brett perspektiv som inkluderar olika aspekter av hållbarhet, även social och ekonomisk. Forskningen som görs inom FINEST kommer hjälpa oss att identifiera och förstå de kritiska punkterna kopplat till hållbarhet. För att väga samman och prioritera mellan hållbarhetsaspekter kommer vi inom FINEST att använda Multi Criteria Assessment (MCA). Genom detta kommer vi att kunna svara på vad som är den bästa lösningen för en specifik innovation med hänsyn till de givna förutsättningarna för de olika aktörerna i kedjan.
Baserat på FINEST expertis inom hållbar nutrition kommer en del av forskningen fokusera på metoder som gör det möjligt att väga samman ett livsmedels nutritionella kvalitet och miljömässiga påverkan. Här kommer vi fokusera på vegetabiliska proteiner. En viktig frågeställning är till exempel inverkan av berikningen av vegetabiliska livsmedel och hur denna kan bedömas och beskrivas utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Inom FINEST tar vi oss an frågor som är för stora och för svåra för den enskilda aktören att lösa på egen hand. Kunskapen som vi skapar tillsammans är en mycket viktig nyckel för att uppnå en hållbar omställning av livsmedelssystemet.
Hållbara livsmedelssystem
Pågående
Koordinator
4 år
FINEST - Livsmedelsinnovation som möjliggör hållbar omställning