Kontaktperson
Marta Angela Bianchi
Forskare
Kontakta Marta AngelaKosten påverkas både hälsan och miljön, då är alltså en nyckelfaktor för både hållbar utveckling och god folkhälsa. För att beslut om livsmedelsval, krävs metoder som kombinerar miljöpåverkan, näringsinnehåll och hälsopåverkan. Projektet syftar till att identifiera näringskvalitetsindex som är meningsfulla att använda inom livscykelanalys (LCA).
Projektets baseras på hypotesen att indikatorer som mäter livsmedels näringskvalitet och hälsopåverkan kan användas i LCA studier och därigenom öka förståelsen för hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.
Projektet syftar till att utveckla råd om hur livsmedels näringskvalitet och hälsopåverkan kan inkluderas i LCA studier. Indikatorernas precision och användbarhet ska utvärderas vetenskapligt och i samverkan med industrin. Dessa indikatorer kommer att utvärderas genom validering mot hälsoutfall med hjälp av epidemiologiska metoder, där kostdata från en etablerad kostintervention (Västerbotten Intervention Study) utnyttjas.
De nya metoderna ska användas för att utveckla tillämpade verktyg som är praktiska för användaren och vetenskapligt baserade. I livsmedelskedjan kan verktygen vara användbara i t.ex. produktutveckling, kommunikation till konsumenten och genomgående i arbetet för att förbättra hållbarheten i framtidens produktion och konsumtion av mat.
Nutritionsindikatorer och LCA
Avslutat
Projektledare
19 månader
Göteborg Universitet - Sahlgrenska Akademi, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Orkla Foods Sverige, Arla Foods, Fazer, Kronägg, IKEA