Kontaktperson
Johanna E Andersson
Forskare
Kontakta Johanna EOdling av svenska rotfrukter är klimatvänlig då den ofta sker på friland med en lång säsong, men de är idag kraftigt underutnyttjade. Trots sitt höga fiber- och stärkelseinnehåll har deras potential som funktionella livsmedelsingredienser inte tagits till vara.
Projektets mål var att utveckla nya funktionella livsmedelsingredienser och produkter från underutnyttjade svenska rotfrukter samt att utvärdera hur olika förädlingsprocesser påverkar smak, struktur och konsistens.
Traditionellt har ett fåtal rotfrukter som potatis och morötter dominerat konsumtionen, men det finns stor kunskap och erfarenhet kring odling och produktion av andra rotfrukter som jordärtskocka, rödbetor och palsternacka. Dessa grödor är klimatvänliga, tåliga och kan odlas över stora delar av Sverige, vilket minskar svinn. Svenska konsumenter har generellt en positiv inställning till inhemska rotfrukter och de associeras ofta med hälsovinster. Trots detta konsumeras svenska rotfrukter mest som ugnstekta eller kokade hela frukter, trots deras höga fiber- och stärkelseinnehåll som gör dem lämpliga som funktionella livsmedelsingredienser, t.ex. som naturliga konsistensgivare eller i prebiotiska produkter.
Projektet fokuserade på tre traditionella och underutnyttjade svenska rotfrukter: jordärtskocka, rödbeta och palsternacka, på grund av deras höga innehåll av fiber, stärkelse och/eller antioxidanter. Utifrån dessa råvaror utvecklades flera livsmedelsprodukter och ingredienser i samarbete med projektets industripartners, inklusive färdigrätter, soppor, snacksprodukter och funktionella konsistensgivare.
Projektets effektmål är att kraftigt expandera marknaden för svenska rotfrukter inom förädlade livsmedelsprodukter och ingredienser, där betalningsviljan, marginaler och kundbasen är signifikant större. Detta kommer i sin tur att leda till ökad efterfrågan på råvaran, vilket förväntas leda till ökad produktion och lönsamhet hos livsmedelsproducerande företag och odlare. Genom att etablera en stark inhemsk marknad för dessa råvaror är nästa naturliga steg att öka internationell försäljning, med den långsiktiga effekten av ökad export av produkter och ingredienser från svenska rotfrukter.
Andersson, J.; Garrido-Bañuelos, G.; Bergdoll, M.; Vilaplana, F.; Menzel, C.; Mihnea, M.; Lopez-Sanchez, P. Comparison of Steaming and Boiling of Root Vegetables for Enhancing Carbohydrate Content and Sensory Profile. Journal of Food Engineering 2022, 312, 110754.
Fulltext
Garrido-Bañuelos, G.; Lopez-Sanchez, P.; Mihnea, M. Role of Continuous Phase and Particle Properties on the Sensory Perception of Root Vegetable Purées Evaluated by an Expert Panel and Naïve Consumers. Journal of Texture Studies 2023, 54 (4), 532–540.
Fulltext
Svenska rotfrukter
Avslutat
Västra Götalandsregionen
Projektledare
2 år
2 086 254 SEK
KTH, SydGrönt AB, Premium Snacks Nordic AB
Johanna E Andersson Annika Altskär Ana Miljkovic
Rootfruit Scandinavia/Premium Snacks Nordic pressmeddelande aug 2019SydGrönt pressmeddelande mars 2021SydGrönt pressmeddelande Instagram mars 2021SydGrönt pressmeddelande Facebook mars 2021Muntlig presentation på Nordic Rheology Conference Aug 2020Flash presentation och poster på Nordic Sensory Workshop Apr 2021