Kontaktperson
Hanna Müller
Enhetschef
Kontakta HannaSafeTeam skapar en djupare förståelse för teknik och processer gällande smarta digitala assistenter och integrering av dessa inom flygsektorn. Inom projektets ramar kommer också certifieringsfrågor relaterade till den mänskliga förmågan att använda sofistikerade AI-verktyg och förklarbarheten av AI-operationer att undersökas.
Vi står på randen till en banbrytande övergång inom luftfartsområde. Introduktionen av nya tekniker, ökad beräkningskapacitet och skalbara lagringssystem i kombination med den ökade komplexiteten i flygprocedurer och dess inneboende säkerhetskrav har lett oss till att ompröva hur automatiserade system kan leda till en förbättrad arbetsbelastning hos de människor som arbetar inom flygindustrin. Genom ett antal fallstudier kommer SafeTeam att presentera generella designprinciper för studier av andra digitala assistentapplikationer, samt underlätta för civila luftfartsmyndigheter att snabbt och säkert introducera sådana teknologier.
RISE leder arbetspaketet som berör mänskliga faktorer och säkerställer att samhällsvetenskapliga och humanistiska dimensioner införlivas i designprinciperna. För att designa en smart digital assistent som är smidig att interagera med och lätt att förstå för den mänskliga operatören bör specifika lösningar som kan stödja samarbete mellan människa och maskin relateras till kognitiva aspekter. Nya insikter inom ergonomi, social robotik och psykologi som ligger bakom kontrollen av kooperativa system kommer att användas för att designa mer kollaborativ automationsteknik.
Genom att definiera generella riktlinjer för utveckling av automatiserade digitala applikationer utifrån ett användarcentrerat perspektiv samt dess integration i ett brett spektrum av flygtrafikoperationer ska SafeTeam bidra till framsteg i utvecklingen av digitala assistenter för flygverksamhet. Med nya riktlinjer för att underlätta samarbetet mellan människa och system är förhoppningen att den mänskliga prestandan i högautomatiserade miljöer ska öka och att negativa bieffekter ska förmildras. Inom projektets ramar ska även undersökas hur man bättre kan utbilda och förbereda arbetskraft genom smartare urval, kvalificering och utbildningsverktyg för att upprätthålla höga standarder för säkerhet och motståndskraft, inklusive avancerad simulering för komplexa säkerhetskritiska händelser.
SafeTeam
Pågående
Region Östergötland
Deltagare
3 år
EUROCONTROL, AESA, CAAI, Technische Universität München, DataBeacon, ONERA, Flight Data Services Ltd (FDS)