Kontaktperson
Elsa Vaara
Forskare
Kontakta ElsaSamarbete i realtid på distans mellan forskningsaktörer och företag samt deras kunder vid produktions- och materialrelaterade testbäddar blir allt vanligare. Projektet var till för industriella aktörer som själva bedriver mätningar på distans och där analys av känsliga data är en förutsättning för produkt- och produktionsutveckling.
SafeTest hanterade säkert samarbete i realtid mellan aktörer och deras kunder, och projektresultatet är en lathund som ska sprida lärdomar om cybersäkerhet kopplat till distansanvändning av data.
För att möta utmaningarna med distansdelning av data är Privacy enhancing technologies (PET) en viktig del. SafeTest tog fram klassificeringar inom cybersäkerhet och PET i fyra industriella case, som på olika sätt behandlar säkerhet för individer och metoder för samarbete i realtid.
Projektmål
Målet var att externa aktörer utvecklar hållbara processer, god arbetsmiljö och materiallösningar genom att utnyttja testbäddar på distans i realtid med anpassade säkerhetslösningar som skyddar känsliga data under analys.
För varje case i projektet togs en prototyp av säkerhetslösning fram som skapade lärdomar som kan spridas till en större publik. Resultaten kan stärka utvecklingen och upplevelsen av digitala verktyg och direktkommunikation med individer; något som kommer att öka inom industri och näringsliv i framtiden.
Fyra case i projektet
1. Dataanalys för uppkopplad validering av hållbara processer
Detta case kopplas till i RISE testbädd för pressning och formning i Olofström för att utnyttja de stora datamängder som genereras vid formning av olika produkter. En stor andel av provningsverksamheten i Olofström utförs i hydraulpressar. Industriella utförare av plåtbearbetning aktiva i nätverket kring testbädden i Olofström involverades i arbetet.
2. Digital applikation för samlad erfarenhet
Uppkoppling av testbädden för Hållbar kompositproduktion i Piteå sker nu mot användare i hela landet både av ny hydraul-press och av hållfasthetstester. Erfarenheter från tidigare distansuppkoppling till företag i Sverige inkluderas och används för att säkra dataströmmarna.
Testbäddarna har tagit fram teknik för uppkoppling på distans, som användes av kunder under pandemin. Fler företag, bl a SMF med egna innovativa material, är nu intresserade av att kunna delta i realtid utan att resa till Olofström eller Piteå. Målet med detta case var att i dialog med dessa kundföretag föreslå t ex en krypteringslösning som kan användas för dessa samarbeten på distans.
3. Ny funktion för dataanalys och automatiskt skräddarsydda råd med AI (Prindit AB)
Prindit AB hjälper sina kunder med data för att arbeta med välmående, innovation och produktivitet. En togs fram i deras mjukvaruplattform för att stötta individen i ett team, till skillnad från i dag då stöd oftast genomförs på gruppnivå. Den nya funktionen använder sig av Explainable AI för att analysera individers data. Baserat på analysen skall individanpassade rapporter och rekommendationer genereras automatiskt. Detta kan innebära en plan för personlig utveckling, tips för att förbättra psykiskt välmående eller förstärkning av positiva vanor.
4. Ömsesidigt säkrade användargränssnitt (AP&T)
AP&T arbetade främst med sina servopressars användargränssnitt, bland annat kravställning och specifikation av systemen, framtagning av säkerhetslösningar och verifiering av funktion och användarvänlighet. I detta case inkluderades dataströmmar från och till den nya pressen i Piteå.
Projektet hanterade cyber- och informationssäkerhet i termer av:
Lathund offentlig version (pdf, 629.24 kB)
SafeTest
Avslutat
Region Blekinge, Region Norrbotten, Region Stockholm, Västra Götalandsregionen
Koordinator
19 månader
4 650 000 SEK
Prindit AB, AP&T Automation Presses Tooling
Elsa Vaara Michael Popoff Wilhelm Söderkvist Vermelin Martin Ohlsson Fredrik Ahlqvist Boel Wadman Jonathan Carlholmer Sandra Mattsson