Energieffektiva livsmedelslokaler - Checklistor och utbildningsmaterial
Här samlar vi utbildningsmaterial och checklistor
Webbutbildning: Den Energikloka Livsmedelsbutiken
Den "Energikloka livsmedelsbutiken" vänder sig till butikschefer och butikspersonal men även till andra intresserade. Med korta informativa filmer och tydliga schematiska förklaringar får du handfasta råd kring hur du kan effektivisera energianvändningen i din butikslokal.
Småskalig biogasanläggning vid stora livsmedelsbutiker
Ekonomiska vinster att lämna matavfall till rötningsanläggning.
Småskalig biogasanläggning vid stora livsmedelsbutiker (pdf, 106.1 kB)
LED konvertering för kyl- och frysmöbler
Byte till LED-ljuskälla i kyl- och frysmöbler ger energibesparingar.
LED konvertering för kyl- och frysmöbler (pdf, 1.08 MB)
Tvättning av batterier i kyl- och frysmöbler
Lagringstemperaturen är avgörande för kvaliteten på varan. Livsmedelsbutiker önskar stöd att säkerställa rätt temperatur i kyl- och frysdiskar.
Tvättning av batterier i kyl- och frysmöbler (pdf, 191.07 kB)
Energieffektivare ventilation i butiker - återluft
En stor besparingspotential i livmedelsbutiker – använd återluft . Innehåller också instruktioner för drift & underhåll.
Energieffektivare ventilation i butiker - återluft (pdf, 773.26 kB)
Beställningsmanual för ventilation i livsmedelsbutiker
Ska du beställa eller förändra din ventilation? Här får du en bra översiktlig manual till hjälp.
Beställningsmanual för ventilation i livsmedelsbutiker (pdf, 101.84 kB)
Tio åtgärdstips
Här får du förslag på tio åtgärdsområden som hjälper dig och dina arbetskompisar att snabbt komma igång med energiarbetet. Dela upp arbetet i arbetslaget och utse ansvariga för olika områden. Åtgärderna är enkla, spar energi och är billiga att genomföra.
Checklista - Tio åtgärdstips (pdf, 181.2 kB)
Den energikloka livsmedelsbutiken
Checklista för butikens eget energiarbete.
Den energikloka livsmedelsbutiken (pdf, 396.36 kB)
Utformning av kylsystem för butiker utifrån bästa tillgängliga teknik
Syftet med den här förstudien är att undersöka tre olika systemlösningar för livsmedelskyla och hur de på bästa sätt skall konstrueras för att nå högsta möjliga energieffektivitet med fokus på den tekniska potentialen. Resultaten visar att dimensionering av komponenter, och möjligheterna till reglering i ett stort arbetsområde, inverkar mer på energiprestanda än valet mellan de tre optimerade undersökta kylsystemen. Det är viktigt att dimensionera komponenterna optimalt för de driftförhållanden som är vanligast förekommande, sett till timmar/år.
Prioriterade åtgärder i befintliga livsmedelslokaler för ökad energieffektivisering
Målet med förstudien har varit att ta fram en prioriterad sammanställning av de viktigaste åtgärderna för energieffektivisering i livsmedelslokaler. Resultatet visar att energieffektivisering inte behöver vara dyrt – mycket kan göras snabbt och till en låg kostnad. Oftast behövs inga större investeringar i komponenter eller utrustning.
Rekommendationer för energibesparing i kök och restaurang
Installation av dörrar på kyldiskar
Checklista - Installation av dörrar på kyldiskar (pdf, 69.19 kB)