Energieffektiva livsmedelslokaler - Kylteknik
Livsmedelkyla ställer krav på en kedja av kylning, från produktion, till distribution, leverans och lagring. Ur ett hygieniskt perspektiv är det mycket viktigt att upprätthålla rätt temperaturnivå på livsmedlet under hela kylkedjan, från tillverkning till konsumtion.
För livsmedelslokaler (butiker och professionella kök) finns det två typer av kylsystem, direkta och indirekta, båda är energieffektiva. Direkta system innebär långa rör och därmed större fyllning av köldmedium, men minimerar värmeväxling. I indirekta system är det endast kylaggregatets rör som är fyllt med köldmedium, vilket ger mycket mindre köldmediumfyllning. Indirekta system utnyttjar en central kylanläggning som kyler det sekundära system med köldbärare som distribuerar kyleffekten till kylmöbler och kylrum.
Vid konstruktion av system för livsmedelskyla är det viktigt att titta på systemeffektiviteten för att uppnå en låg energiförbrukning under året. Allt fler komponenter som inkluderas i kylsystemet omfattas av Ecodesigndirektivet, som syftar till att göra de enskilda komponenterna energieffektivare. Ett felaktigt konstruerat system kan dock ge en ineffektiv systemlösning trots användandet av energieffektiva komponenter.
Värmeåtervinning är ofta en energieffektiv lösning, men man bör vara observant på att elanvändningen ökar. Det enklaste sättet är att höja kondensortrycket i kylmedelkylaren tillräckligt högt för att kunna direktväxla värmen till mottagande värmesystem. Ett annat alternativ är att tillvarata lågtempererad värme från kylmaskinernas kondensorer och låta en värmepump höja temperaturen till användbar temperatur.
Energieffektiviseringspotentialer i professionella kök – Snabbmatsrestaurang
Energimätningar och energikartläggningen utfördes i en Max Hamburgerrestaurang och nio energibesparande åtgärder föreslogs. Störst energibesparing ger värmeåtervinning av ventilationsluften som bedöms minska det totala fjärrvärmebehovet med ca två tredjedelar. En elenergibesparing på drygt 10 % kan erhållas genom att minimera drifttiderna för grillarna. Om alla nio åtgärder genomförs blir besparingen cirka 20 % av elen och knappt 90 % av fjärrvärmen, eller 42 % av den totala inköpta energin.
Undersökning av alternativ till R404A – det vanligaste köldmediet i svenska livsmedelsbutiker
Några alternativa köldmedier till R404A i en frysapplikation i en livsmedelsbutik har undersökts med hjälp av en teoretisk modell och resultaten indikerar att energiförbrukningen blir bättre med samtliga alternativ.
Brandfarliga köldmedier – En kartläggning av hinder och hur dessa skall övervinnas
Ett dokument som sammanställer vad som gäller vid säker hantering av brandfarliga köldmedier t.ex. propan och som kan godkännas som riktlinje av berörda svenska myndigheter, samt att driva på utveckling av effektiv energianvändningen i livsmedelslokaler och på så sätt bidra till att nationella energi- och miljömål uppnås har tagits fram. Dokumentet har använts vid framtagandet av Svensk kylnorm för aggregat med brandfarliga köldmedier.
Värmeåtervinning med värmepump från livsmedelskylsystem i butik
Rapporten beskriver en demonstration om hur energianvändningen i en befintlig livsmedelsbutik kan minskas, genom att återvinna den värme som frigörs från ett av butikens kylsystem. Under mätperioden halverades mängd inköpt fjärrvärme med 50 %, jämfört med samma period förgående år. Värmepumpens COP var under mätperioden omkring 4.
Dörrar på öppna kyldiskar och anpassning av kylsystem i butik
En butik efterinstallerade dörrar på alla sina kyldiskar. Kyleffektbehovet i kyldiskarna minskade med ca 40 % under dagtid efter att dörrar installerades, medan elbehovet i kylanläggningen minskade med ca 15 % efter dörrinstallationen. Genom att göra förändringar i kylsystemet kan man även minska elbehovet med ca 40 %.
Tvättning av batterier i kyl- och frysmöbler
Smuts och damm dras in i kylbatterier under drift och ibland går även matvarupaket sönder så att innehållet rinner ner i disken. Försmutsning kan orsaka effektivitetsförsämring i diskens kylbatteri, minskat luftflöde och igensättning av avlopp vilket kan leda till ett förhöjt energibehov för att kyla luften i disken och till förstörda matvaror på grund av bristfällig kyla. En checklista för tvättning av kylbatterier har tagits fram.
Tvättning av batterier i kyl- och frysmöbler (pdf, 3.24 MB)
Energi från hyresgästens kylsystem används i fastighetsägarens värmesystem – ett bidrag till ökad energieffektivisering
Förstudien har sett över olika aktörers perspektiv på hur en ökad energieffektivisering kan uppnås mellan hyresgäst och fastighetsägare avseende energiavtal eller energiöverenskommelse. Det kan leda till energieffektivitet, bättre nyttjande av energin och minskad miljöbelastning.
Utformning av kylsystem för butiker utifrån bästa tillgängliga teknik
Syftet med den här förstudien är att undersöka tre olika systemlösningar för livsmedelskyla och hur de på bästa sätt skall konstrueras för att nå högsta möjliga energieffektivitet med fokus på den tekniska potentialen. Resultaten visar att dimensionering av komponenter, och möjligheterna till reglering i ett stort arbetsområde, inverkar mer på energiprestanda än valet mellan de tre optimerade undersökta kylsystemen. Det är viktigt att dimensionera komponenterna optimalt för de driftförhållanden som är vanligast förekommande, sett till timmar/år.
Förbättrat energibeteende i storkök genom digitalt stöd med mätning och återkoppling
Denna förstudie som blev klar i februari 2018 konkretiserar hur ett kommande genomförandeprojekt ska läggas upp vad gäller teknisk lösning (mätning och applikation/gränssnitt) samt test och utvärdering.
Alternativ till R404A
Denna rapport presenterar möjliga alternativ för att avveckla R404A, eftersom R404A får säljförbud år 2019 och serviceförbud från 2020 – det idag vanligaste köldmediet i butiker, storkök och mindre livsmedelsindustri.
Alternativ till R 404A (pdf, 860.16 kB)
Prioriterade åtgärder i befintliga livsmedelslokaler för ökad energieffektivisering
Målet med förstudien har varit att ta fram en prioriterad sammanställning av de viktigaste åtgärderna för energieffektivisering i livsmedelslokaler. Resultatet visar att energieffektivisering inte behöver vara dyrt – mycket kan göras snabbt och till en låg kostnad. Oftast behövs inga större investeringar i komponenter eller utrustning.
Lönsamhetspotentialen för egenproducerad energi till livsmedelslokaler
Att få ner den totala kostnaden för energi är en viktig fråga för alla livsmedelsbutiker. Det absolut viktigaste är att arbeta med att minska energianvändningen genom olika typer av effektiviseringar. I denna förstudie har vi tittat på olika alternativ för egen energiproduktion och beräknat deras lönsamhet. Resultaten visar att det är lönsamt för stora livsmedelsbutiker att producera egen el. Om elpriserna skulle stiga och/eller installationskostnaderna sjunka förbättras potentialen snabbt, även vid måttliga förändringar.
Plug-in jämfört med central kylanläggning
Syftet med den här förstudien är att jämföra och definiera nya plug-inlösningar för butikskyla med centralkyla. Avvecklingen av köldmedier som har stor klimatpåverkan, bl.a. R404A, är en drivkraft för att välja en hybrid plug-inlösning. Det finns en risk att utfasningen av R404A resulterar i investeringar i kyldiskar med sämre energiprestanda. Här har arbetet med Ekodesignkrav och energimärkning en viktig uppgift att fylla.
Plug-in jämfört med central kylanläggning (pdf, 890.06 kB)
Konceptbutiken som närmar sig noll
Syftet med projektet har varit att sammanställa kunskap om hur en befintlig livsmedelsbutik kan renoveras för att sänka dess energianvändning så att denna närmar sig noll. Förslag på energieffektiviserande åtgärder togs fram i kategorierna livsmedelskyla, ventilation och uppvärmning samt belysning. Om samtliga förslag genomfördes var den teoretiska besparingspotentialen 60-65 procent.
Avfuktning av luft i butiker
Avfuktning av butiksluften har identifierats som ett spår när det gäller att minska energianvändningen i butiker. Resultatet visar att de större livsmedelsbutikerna i Sverige använder idag komfortkyla i sina lokaler för klimathållning. Detta i kombination med att allt fler diskar utrustas med dörrar och lock samt en större andel återluft i ventilationssystemen bidrar till att avfuktning inte längre ses som något större problem.
Avfuktning av luft i butiker (pdf, 718.59 kB)
Utvärdering av innovativ värmeväxlare i kyldisk
En ny innovativ typ av luft-till-vätska-värmeväxlare har testats och demonstrerats i en öppen kyldisk i en livsmedelsbutik. Resultaten från denna fältstudie visar att det finns en potential för energibesparing genom att installera den nya värmeväxlaren i livsmedelsbutikernas kyldiskar.
Utvärdering av innovativ värmeväxlare i kyldisk (pdf, 1.65 MB)
Förstudie energioptimering av avfuktning i livsmedelsaffärer
Energi till kylar och frysar utgör en betydande andel av livsmedelsbutikers totala energianvändning. Denna förstudie visar bland annat att förutsättningarna skiljer sig bland annat beroende på storlek på butik. Stora livsmedelsbutiker har ofta kyla på tilluften sommartid medans det inte förekommer någon kyla i mindre butiker. Detta innebär att flera driftsfall bör undersökas.
Förstudie av energioptimering av avfuktning i livsmedelsaffärer (pdf, 625.19 kB)
Innovativ värmeväxlare i kyldisk ger effektivare energianvändning i butiker
RISE har utvärderat en innovativ värmeväxlare i kyldisk för effektivare energianvändning i butiker. Utvärderingen visar på att det finns stora besparingspotentialer genom att ersätta de befintliga konventionella kylbatterierna i butikernas kyldiskar med denna ny typ av värmeväxlare.
Värmeåtervinning med värmepump från livsmedelskylsystem i butik
Syftet med projektet var att utföra en demonstrationsanläggning för att energieffektivisera en existerande livsmedelsbutik i två delar. Första delen var att utföra en rad olika energieffektiviserande åtgärder i ett av butikens kylsystem, för att sänka kylbehovet samt behöver av köpt el för att driva systemet. Andra delen var att energieffektivisera butiken genom att återvinna värmen som frigörs från det ombyggda kylsystemet för uppvärmning av lokalen och tappvarmvatten.
Värmeåtervinning med värmepump från livsmedelskylsystem i butik (pdf, 222.2 kB)
Butiken som siktar på nollenergi
Dörrar på kyldiskar och smart användning av spillvärme har minskat energiåtgången i Ica City Knalleland med nära 80 procent. Snart kan fjärrvärmen strypas helt i systemet som är överförbart till de flesta butiker.
Dörrar på öppna kyldiskar och anpassning av kylsystem i butik
Uppgiften inom det här BeLivs-projektet är att demonstrera hur energianvändningen i en befintlig livsmedelsbutik kan minskas genom att sätta dörrar på befintliga kyldiskar. Butiken som ingår i demonstrationen har mätts upp noggrant både före och efter vidtagna åtgärder för att få verklig fakta kring hur mycket energi som faktiskt har sparats. Den ursprungliga uppskattningen om en minskning av energibehovet med cirka 30% skulle visa sig överträffas i verkligheten.
Dörrar på öppna kyldiskar och anpassning av kylsystem i butik (pdf, 677.93 kB)
Tvättning av batterier i kyl- och frysmöbler
Behovet av att rengöra kyl- och frysmöbler har varit föremål för en BeLivs-studie, där man fokuserat på lönsamheten i att tvätta diskarnas batterier. Direkta och indirekta nyttor har analyserats tillsammans med serviceföretag och butiksägare.
Tvättning av batterier i kyl- och frysmöbler (pdf, 347.68 kB)
Energieffektiva kylsystem i livsmedelsbutiker
RISE Research Institutes of Sweden har undersökt hur tre olika systemlösningar för livsmedelkyla ska konstrueras för att nå högsta möjliga energieffektivitet med fokus på teknisk potential. Dessa har definierats som "Best Available Technology" (BAT). Målet är att ökade kunskaper om systemet ska leda till att energiprestandan ökar i framtidens kylsystem.
Energieffektiva kylsystem i livsmedelsbutiker (pdf, 891.38 kB)
Att övervinna barriärer för energieffektivisering i livsmedelsbutiker – kunskap om beteende och teknik
Med tillgänglig kylteknik har vi kunnat skapa en handel av färskvaror som inte tidigare varit möjlig. Men det ställer höga krav på våra resurser, globalt används 17 % av all elektricitet till kylsektorn som även innefattar luftkonditionering. Frågan är, hur kan vi energieffektivisera, med konsumenten i fokus?
Exploring barriers to energy efficiency in supermarkets
This thesis is multidisciplinary, and the research has been broadened from studying measured and perceived comfort parameters in supermarkets to incorporating qualitative studies with a clearer and deeper interest in consumers’ perceptions and behaviors. In this thesis, findings from the cold environment of chilled food display cabinets, either with doors or without, are discussed and tangible commodities are used to illustrate how ‘details’ such as doors on cabinets matter to consumers. The consumers are of the main interest since they make up the businesses. The aim of this thesis is to gain knowledge of how to improve energy efficiency and the store layout for chilled groceries by adding consumer insights. Four specific
papers contribute to this thesis’ aim of overcoming specific challenges faced by retail grocery stores as regards energy efficiency.
Energieffektiviseringspotentialer i professionella kök - Restaurangkök
Energimätningar och energikartläggningen utfördes i restaurang och kök på IKEA och sex energibesparande åtgärder föreslogs. Störst energibesparing ger en ombyggnation av kylsystemet som kan minska elförbrukningen med 40 MWh/år eller 6 % av kökets totala elförbrukning. Om alla analyserade åtgärder genomförs beräknas restaurangen kunna spara 14 % av elen till kök och restaurang.