Energieffektiva livsmedelslokaler - Inneklimat
Det är viktigt att livsmedelsfastighetens innemiljö är bra för varorna, kunden och personalen. För varorna skall krav upprätthållas enligt livsmedelsverket och för personal finns krav enligt arbetsmiljöverket. För kunder är det inte lika tydligt vad som gäller och det finns inte reglerat idag. Det finns många faktorer som inverkar på innemiljön och som man måste ta hänsyn till när energieffektiviserade åtgärder införs.
Luftkvalitet, ljud och ljus samt det termiska klimatet inverkar på inneklimatet. Det termiska klimatet innebär luft- och strålningstemperatur samt luftens hastighet och fuktighet.
Genom att kombinera studier på inneklimatet med kvalitativa studier av kundernas upplevelser och beteenden, erhålls kunskap om hur man kan förbättra energieffektivitet, design och layout i butiker och restauranger samtidigt som omsättningen bibehålls eller ökar.
Verifiering av hur val av luftfilter i butiker påverkar partikelhalter i inomhusluften och ventilationssystemens eleffektivitet
Mätningar har gjorts i två livsmedelsbutiker för att undersöka hur val av ventilationsfilter påverkar elenergianvändningen, luftkvaliteten i frånluft och innemiljön i butiken. Resultaten visar att stora kostnadsbesparingar kan göras både avseende drift och underhåll (kostnader för driftsel till fläktar och kostnader för filter). Elanvändningen för fläktdrift beror på hur systemutformning etc. ser ut. För de studerade butikerna innebär detta en besparing på totalt ca 6 000 kr/år respektive ca 12 000 kr/år.
Dörrar på kyldiskar för minskad energianvändning och bättre inneklimat
En butik efterinstallerade dörrar på alla sina kyldiskar. Kyleffektbehovet i kyldiskarna minskade med ca 40 % under dagtid efter att dörrar installerades, medan elbehovet i kylanläggningen minskade med ca 15 % efter dörrinstallationen. Genom att göra förändringar i kylsystemet kan man minska även elbehovet med ca 40 %.
Energieffektivare ventilation i butiker – återluft
komfortkyla vid användandet av ventilation med återluft, i jämförelse med ventilation med uteluft, samtidigt som en god inomhusmiljö uppnås avseende bland annat luftkvalité. Resultatet visar på en stor besparingspotential genom att använda återluft, samtidigt som en god luftkvalité uppnåddes både med och utan återluft.
Energieffektivare ventilation i butiker – återluft (pdf, 1.1 MB)
Prioriterade åtgärder i befintliga livsmedelslokaler för ökad energieffektivisering
Målet med förstudien har varit att ta fram en prioriterad sammanställning av de viktigaste åtgärderna för energieffektivisering i livsmedelslokaler. Resultatet visar att energieffektivisering inte behöver vara dyrt – mycket kan göras snabbt och till en låg kostnad. Oftast behövs inga större investeringar i komponenter eller utrustning.
Plug-in jämfört med central kylanläggning
Syftet med den här förstudien är att jämföra och definiera nya plug-inlösningar för butikskyla med centralkyla. Avvecklingen av köldmedier som har stor klimatpåverkan, bl.a. R404A, är en drivkraft för att välja en hybrid plug-inlösning. Det finns en risk att utfasningen av R404A resulterar i investeringar i kyldiskar med sämre energiprestanda. Här har arbetet med Ekodesignkrav och energimärkning en viktig uppgift att fylla.
Plug-in jämfört med central kylanläggning (pdf, 890.06 kB)
Val av filter för ventilationssystem i butik
Frågeställningen i denna utredning har varit hur val av filterkvalitet i ventilationsaggregaten påverkar partikelhalten i butiken. Funktionen på ventilationsaggregaten är viktigare än valet av filterklass avseende partikelnivåerna i butiken. Lägre filterklass ger en minskad elenergianvändning, som uppförstorat skulle kunna motsvara ca 45 GWh el i Sverige.
Val av filter för ventilationssystem i butik (pdf, 2.9 MB)
Konceptbutiken som närmar sig noll
Syftet med projektet har varit att sammanställa kunskap om hur en befintlig livsmedelsbutik kan renoveras för att sänka dess energianvändning så att denna närmar sig noll. Förslag på energieffektiviserande åtgärder togs fram i kategorierna livsmedelskyla, ventilation och uppvärmning samt belysning. Om samtliga förslag genomfördes var den teoretiska besparingspotentialen 60-65 procent.
Avfuktning av luft i butiker
Avfuktning av butiksluften har identifierats som ett spår när det gäller att minska energianvändningen i butiker. Resultatet visar att de större livsmedelsbutikerna i Sverige använder idag komfortkyla i sina lokaler för klimathållning. Detta i kombination med att allt fler diskar utrustas med dörrar och lock samt en större andel återluft i ventilationssystemen bidrar till att avfuktning inte längre ses som något större problem.
Avfuktning av luft i butiker (pdf, 718.59 kB)
Förstudie energioptimering av avfuktning i livsmedelsaffärer
Energi till kylar och frysar utgör en betydande andel av livsmedelsbutikers totala energianvändning. Denna förstudie visar bland annat att förutsättningarna skiljer sig bland annat beroende på storlek på butik. Stora livsmedelsbutiker har ofta kyla på tilluften sommartid medans det inte förekommer någon kyla i mindre butiker. Detta innebär att flera driftsfall bör undersökas.
Förstudie energioptimering av avfuktning i livsmedelsaffärer (pdf, 625.19 kB)
Energieffektiv ventilation i butiker
Det finns en stor energibesparingspotential i att använda ventilationssystem med återluft i butiker. Förstudien visar en energibesparing på 66 % för värme, 36 % för komfortkyla och 2 % för en vertikal kyldisk vid användandet av återluft jämfört med enbart uteluft.
Energieffektiv ventilation i butiker (pdf, 336.57 kB)