Energieffektiva livsmedelslokaler - Mätningar, nyckeltal och övervakning
Intresset för att ha kontroll på sin anläggning med mätsystem är stort, men andelen butiker och professionella kök som har avancerade mät- och uppföljningssystem är liten. Det innebär att det finns en stor marknad för sådana system och det behövs också kunskap om hur dessa system ska användas. Viktiga frågeställningar för att mätningarna ska resultera i effektivare anläggningar och därmed sparad energi och pengar är;
- vad är syftet med mätningarna (vad ska vi följa upp)?
- hur ser den egna organisationen ut?
- vilken kompetens och vilka resurser krävs för att få nytta av mätningarna?
- vem/vilka är mottagare av resultaten?
- vilka nyckeltal och andra parametrar är intressanta?
Innan man börjar upphandla ett mätsystem ska en kravspecifikation för mätningarna tas fram där det framgår vad man ska mäta och hur information från systemet ska redovisas för olika mottagare.
Energieffektiviseringspotentialer i professionella kök – Snabbmatsrestaurang
Energimätningar och energikartläggningen utfördes i en Max Hamburgerrestaurang och nio energibesparande åtgärder föreslogs. Störst energibesparing ger värmeåtervinning av ventilationsluften som bedöms minska det totala fjärrvärmebehovet med ca två tredjedelar. En elenergibesparing på drygt 10 % kan erhållas genom att minimera drifttiderna för grillarna. Om alla nio åtgärder genomförs blir besparingen cirka 20 % av elen och knappt 90 % av fjärrvärmen, eller 42 % av den totala inköpta energin.
Verifiering av hur val av luftfilter i butiker påverkar partikelhalter i inomhusluften och ventilationssystemens eleffektivitet
Mätningar har gjorts i två livsmedelsbutiker för att undersöka hur val av ventilationsfilter påverkar elenergianvändningen, luftkvaliteten i frånluft och innemiljön i butiken. Resultaten visar att stora kostnadsbesparingar kan göras både avseende drift och underhåll (kostnader för driftsel till fläktar och kostnader för filter). Elanvändningen för fläktdrift beror på hur systemutformning etc. ser ut. För de studerade butikerna innebär detta en besparing på totalt ca 6 000 kr/år respektive ca 12 000 kr/år.
Dörrar på kyldiskar för minskad energianvändning och bättre inneklimat
En butik efterinstallerade dörrar på alla sina kyldiskar. Kyleffektbehovet i kyldiskarna minskade med ca 40 % under dagtid efter att dörrar installerades, medan elbehovet i kylanläggningen minskade med ca 15 % efter dörrinstallationen. Genom att göra förändringar i kylsystemet kan man minska även elbehovet med ca 40 %.
Värmeåtervinning med värmepump från livsmedelskylsystem i butik
Rapporten beskriver en demonstration om hur energianvändningen i en befintlig livsmedelsbutik kan minskas, genom att återvinna den värme som frigörs från ett av butikens kylsystem. Under mätperioden halverades mängd inköpt fjärrvärme med 50 %, jämfört med samma period förgående år. Värmepumpens COP var under mätperioden omkring 4.
Energieffektiva butiker med ökad kunskap och energiuppföljning
Detta projekt har genom mätningar tagit fram nyckeltal för olika mätområden i butikerna som därefter följdes upp genom ytterligare mätningar. Möjligheten att engagera butikspersonal i arbete med energiuppföljning har utvärderats genom att energiuppföljningssystem har installerats och i detta fall kom man fram till att de installerade uppföljningssystemet måste vara användarvänligt.
Tvättning av batterier i kyl- och frysmöbler
Smuts och damm dras in i kylbatterier under drift och ibland går även matvarupaket sönder så att innehållet rinner ner i disken. Försmutsning kan orsaka effektivitetsförsämring i diskens kylbatteri, minskat luftflöde och igensättning av avlopp vilket kan leda till ett förhöjt energibehov för att kyla luften i disken och till förstörda matvaror på grund av bristfällig kyla. En checklista för tvättning av kylbatterier har tagits fram.
Tvättning av batterier i kyl- och frysmöbler (pdf, 3.24 MB)
LED konvertering för kyl- och frysmöbler
Detta är en enkel guide för hur ägaren av kyl- och frysmöblerna skall gå till väga för att på ett säkert och korrekt sätt kunna LED-konvertera sina kyl- och frysmöbler och samtidigt hävda att man fortfarande följer de grundläggande kraven i EU-direktiv som dessa omfattas av. Lagar och direktiv som hänvisas till i rapporten kan ha uppdaterats och ej längre gällande.
LED konvertering för kyl- och frysmöbler (pdf, 1.41 MB)
Förbättrat energibeteende i storkök genom digitalt stöd med mätning och återkoppling
Val av filter för ventilationssystem i butik
Frågeställningen i denna utredning har varit hur val av filterkvalitet i ventilationsaggregaten påverkar partikelhalten i butiken. Funktionen på ventilationsaggregaten är viktigare än valet av filterklass avseende partikelnivåerna i butiken. Lägre filterklass ger en minskad elenergianvändning, som uppförstorat skulle kunna motsvara ca 45 GWh el i Sverige.
Val av filter för ventilationssystem i butik (pdf, 2.9 MB)
Processystem för värme och kyla i storkök
Det produceras stora mängder värme vid matlagning i storkök. Energianvändning och driftkostnader för storkök kan minska genom att installera system som möjliggör värmeväxling mellan olika energiflöden i köken, Syftet med denna förstudie var att undersöka möjligheten att täcka kyl- och/eller värmebehov internt hos storkök.
Processystem för värme och kyla i storkök (pdf, 412.85 kB)
Onlinemätningar i butiker
Förstudien syftar till att ge underlag till en projektansökan där man tar fram en allmän kravspecifikation för energiuppföljningssystem i butiker. Vilka nyckeltal och andra parametrar är intressanta att mäta och för vem mäter man de olika talen? En mätning ska ha en mottagare och resultatet ska presenteras så att mottagaren förstår den
Denna förstudie resulterade i projektet Energieffektiva butiker med ökad kunskap och energiuppföljning
Onlinemätningar i butiker (pdf, 315 kB)
Förstudie energioptimering av avfuktning i livsmedelsaffärer
Energi till kylar och frysar utgör en betydande andel av livsmedelsbutikers totala energianvändning. Denna förstudie visar bland annat att förutsättningarna skiljer sig bland annat beroende på storlek på butik. Stora livsmedelsbutiker har ofta kyla på tilluften sommartid medans det inte förekommer någon kyla i mindre butiker. Detta innebär att flera driftsfall bör undersökas.
Förstudie av energioptimering av avfuktning i livsmedelsaffärer (pdf, 625.19 kB)
Förbättrat energibeteende i storkök genom digitalt stöd med mätning och återkoppling
Denna förstudie som blev klar i februari 2018 konkretiserar hur ett kommande genomförandeprojekt ska läggas upp vad gäller teknisk lösning (mätning och applikation/gränssnitt) samt test och utvärdering.
Kyldiskar i butik - Referensmätning av temperatur
Mätningar i butikens kyldiskar har utförts för att kontrollera om butikens givare mäter rätt. Resultatet visar att temperaturer i kyldiskar är en komplicerad fråga. Det finns stora variationer från punkt till punkt.
Kyldiskar i butik - Referensmätning av temperatur (pdf, 476.21 kB)
Utvärdering av innovativ värmeväxlare i kyldisk
En ny innovativ typ av luft-till-vätska-värmeväxlare har testats och demonstrerats i en öppen kyldisk i en livsmedelsbutik. Resultaten från denna fältstudie visar att det finns en potential för energibesparing genom att installera den nya värmeväxlaren i livsmedelsbutikernas kyldiskar.
Utvärdering av innovativ värmeväxlare i kyldisk (pdf, 1.65 MB)
Fettreduceringssystem i storköksventilation - Utveckling av mätmetodik
Fettreduceringssystem i storköksventilation har blivit vanligare i nya projekt och även i befintliga fastigheter. Fördelar för fastighetsägare med dessa är flera. Främst innebär behandlingen av fettet i imkanalen minskad brandrisk och luktbortagning. Men ur energieffektiviseringssynpunkt kan fettreducering även vara avgörande för att möjlighetgöra för värmeåtervinning i ventilationssystemet.
Denna delrapport beskriver hur en testmetodik tagits fram utifrån studiebesök vid olika storköksutrustningar med olika belastning och olika kombinationer fettreduceringssystem, möten med olika tillverkare och intressenter, mätning i fält, framtagande av förslag till uppbyggnad av provuppställning, provning och utvärdering av ett antal olika system.
Fettreduceringssystem i storköksventilation - Säkerhets- och underhållsanvisningar
Fettreduceringssystem i storköksventilation har blivit vanligare i nya projekt och även i befintliga fastigheter. Fördelar för fastighetsägare med dessa är flera. Främst innebär behandlingen av fettet i imkanalen minskad brandrisk och luktbortagning. Men ur energieffektiviseringssynpunkt kan fettreducering även vara avgörande för att möjlighetgöra för värmeåtervinning i ventilationssystemet.
Syftet med projektet var att ta fram en testmetodik för att mäta och utvärdera hur fettavskiljningssystem i storköksventilation kan öka möjligheten till värmeåtervinning. Syftet var kunna underlätta jämförelser av fettavskiljningssystem med avseende på effektivitet men även ta hänsyn till underhållsbehov och säkerhetsaspekter genom framtagande av riktlinjer för dessa. Denna branschrekommendation syftar till att uppnå detta senare delmål.
Innovativ värmeväxlare i kyldisk ger effektivare energianvändning i butiker
RISE har utvärderat en innovativ värmeväxlare i kyldisk för effektivare energianvändning i butiker. Utvärderingen visar på att det finns stora besparingspotentialer genom att ersätta de befintliga konventionella kylbatterierna i butikernas kyldiskar med denna ny typ av värmeväxlare.
Energieffektiviseringspotentialer i professionella kök - Restaurangkök
Energimätningar och energikartläggningen utfördes i restaurang och kök på IKEA och sex energibesparande åtgärder föreslogs. Störst energibesparing ger en ombyggnation av kylsystemet som kan minska elförbrukningen med 40 MWh/år eller 6 % av kökets totala elförbrukning. Om alla analyserade åtgärder genomförs beräknas restaurangen kunna spara 14 % av elen till kök och restaurang.