Kontaktperson
Kristina Andersson
Senior forskare/Rättslig expert
Kontakta KristinaEU-projektet MICROORC syftar till att utveckla hållbara teknologier och material för att förlänga hållbarheten hos känsliga livsmedel, minska matsvinnet och förbättra livsmedelssäkerheten. Projektet arbetar också med att anpassa regelverk till den snabba tekniska utvecklingen och stödja en grön omställning inom livsmedelsindustrin.
EU-projektet MICROORC fokuserar på utvecklingen av nya, hållbara lösningar för att förlänga livsmedels hållbarhet genom en kombination av innovativa teknologier och avancerade material. Med ett starkt fokus på forskning och utveckling inom livsmedelssäkerhet och hållbarhet, är projektet särskilt inriktat på att ta fram lösningar som kan hantera de många utmaningar som finns kring hållbarheten för färska och känsliga livsmedel. Målet är att minska matsvinnet, dels genom att öka precisionen i hållbarhetsmärkning, dels genom att förlänga livsmedlens hållbarhetstid med hjälp av nyskapande metoder och verktyg.
MICROORC-projektet syftar till att förlänga och mer exakt fastställa hållbarheten för känsliga livsmedel och därigenom minska mängden undvikbart matsvinn genom två huvudsakliga strategier:
För att säkerställa en hållbar omställning är det nödvändigt att nya innovationer inom projektet inte bara utvecklas utan även utvärderas ur ett brett hållbarhetsperspektiv. Därför integreras hållbarhetsbedömningar i innovationsprocesserna, där även konsumenternas perspektiv vägs in. Detta tillvägagångssätt säkerställer att de lösningar som utvecklas inte bara möter tekniska och miljömässiga krav utan även tar hänsyn till sociala och ekonomiska faktorer, vilket är avgörande för att skapa ett helhetsperspektiv på hållbarhet.
Eftersom nuvarande regelverk ofta är statiska och inte kan förändras i takt med den snabba teknikutvecklingen och marknadsutvecklingen, arbetar projektet också aktivt med att identifiera och utveckla nya metoder för policy- och regelverksinnovation. Detta innebär att MICROORC strävar efter att ta fram konkreta förslag och verktyg för att snabbt och effektivt kunna anpassa regelverken så att de kan stödja och möjliggöra en mer hållbar och innovativ livsmedelsindustri. En dynamisk och framåtsyftande policyutveckling är därför en viktig komponent för att de tekniska lösningarna ska kunna implementeras på ett sätt som gynnar både branschen och konsumenterna.
MicroOrc
Pågående
Arbetspaketledare
Fyra år
5 MEUR
RISE, Universidade Catolica Portuguesa , Oulu University Ofi , Vizelpas Comercio De Artigos Plasticos , Biomerieux Sa , Kobenhavns Universitet , Ciaotech , Allatorvostudomanyi Egyetem , Innoscentia, Chr. Hansen , Norsk Kylling, Cermaq Group, Lusiaves -Indústria E Comércio Agro-Alimentar, Institut Francais De Recherche Pour L'exploitatio , Confederation Des Industries De Traitement , Primor Charcutaria Prima , Noel Alimentaria
EU
Åse Lundh Gravenius Ann Lorentzon Lisa Carlgren Kristina Andersson Pegah Amani Mehran Naseri Rad Karin Östergren