Kontaktperson
Björn Schouenborg
Filosofie doktor
Kontakta BjörnHär har vi samlat våra tekniska rapporter gällande klimatsäkrade systemlösningar för urbana ytor.
Denna rapport ingår som delmoment i projektet: ” Multifunktionella urbana dagvattenanläggningar”. Formas har delfinansierat projektet inom ramen för programmet: Från forskning till praktik - metoder och verktyg, med inriktning mot ” Kunskapsöverföring av forskningsresultat”.
Utbildningsrapporten i MUD (pdf, 1.57 MB)
Rapporten är en sammanställning och beskrivning över referensanläggningar där det har utförts studier inom ramen för Formas projektet Multifunktionella urbana dagvattenanläggningar. De anläggningar som tas upp i rapporten är olika former av Blågröngrå system (BGG-system) som har gemensamt, att alla anläggs med någon form av öppet förstärkningslager. Exempel på BGG-konstruktioner som beskrivs är hårdgjord yta med dränerande eller tät beläggning och regnbäddar. Totalt beskrivs 5 projekt från Vellinge i söder till Uppsala i mellersta Sverige. Rapporten avslutas med en generell sammanställning av erfarenheter och lärdomar från referensanläggningarna.
Referensanläggningsrapporten i MUD (pdf, 7.03 MB)
Rapporten beskriver uppföljning av dimensionering, bärighet mätt med fallvikt samt dräneringsförmåga för BGG-konstruktioner från fyra olika platser, Uppsala Rosendal, Ängelholm (Munka Ljungby), Vellinge och Vara. Uppföljningen syftar till att verifiera konstruktionernas funktion och prestanda över tid. Rapporten beskriver vilka materialegenskaper som är viktiga för en väl fungerande BGG-konstruktion och hur dessa kan dimensioneras och följas upp i fält. Rapporten innehåller även en beskrivning av hur dimensioneringsverktyget ERAPAVE kan användas för dimensionering av BGG- konstruktioner.
MUD - Dimensionering & Bärighet (pdf, 7.2 MB)
Stadsutvecklingen påverkar mikroklimatet och den termiska komforten som invånarna upplever, och i förlängningen deras hälsa och välbefinnande. Rapporten visar praktiska exempel vad mikroklimatstudier kan omfatta och hur de kan integreras i planeringsarbetet.
Mikroklimatet i stadsplaneringen (pdf, 7 MB)
Med hjälp av skanner och bilder av rötter samt inväxtzoner med provtagning av rötter har rotutvecklingen studerats på lindar. Skanner och inväxtzoner används vanligtvis inte som metod för studier av rotutveckling under hårdgjorda ytor, utan de är utvecklade för att användas i skogs- och jordbruksmark.
Rottillväxt i växtbäddar med skelettjord (pdf, 732.88 kB)
Beslutsstödet jämför vilka typer av dagvattentekniker som passar bäst i det område där ny hantering av dagvatten krävs. Under fallstudien i Uppsala kommun har fyra system av dagvattentekniker jämförts.
Beslutsstöd för hållbara val av dagvattenhantering (pdf, 9.01 MB)
De anläggningar som tas upp i rapporten är biofilter, växtetablering, gröna tak, permeabel beläggning, skelettjordar med biokol och andra typer av växtbäddar.
Referensanläggningar och studier i urban miljö (pdf, 5.78 MB)
En rapport om dränerande bärlager 2/32 och dränerande förstärkningslager 2/90 har studerats utifrån tillverkning, vattengenomsläpplighet, bärighet, deformationsegenskaper, porvolym och förslag till gränsvärden för materialparametrar.
Krossmaterial från ett entreprenörsperspektiv (pdf, 2.09 MB)
Rapportens dimensioneringstabeller för dränerande markstenskonstruktioner har utvecklats genom att modifiera befintliga tabeller för betongmarksten.
Swedish design tables for permeable block pavements (pdf, 1.28 MB)
I rapporten har man granskat konkurrensverkets rekommendationer och föreslagit procedurer för offentlig upphandling utifrån miljökrav och livscykelanalys.
Genom intervjuer med sakkunniga teknikexperter och tjänstepersoner på olika förvaltningar har hinder och utmaningar för implementering av innovativa systemlösningar för hållbar dagvattenhantering i stadsutvecklingsprocesser identifierats. Som komplement har även publikationer från Svenskt Vatten och policydokument från utvalda kommuner analyserats.
I detta projekt har systemlösningar med dränerande markstensöverbyggnad och tät överbyggnad med underliggande luftigt förstärkningslager provats i VTI:s Heavy Vehicle Simulator (HVS).
I detta delprojekt har systemlösningar för urbana ytor med krav på vattenfördröjningskapacitet samt systemlösningar för bil- och bussgator analyserats med avseende på potentiell klimatpåverkan, det vill säga påverkan på den globala uppvärmningen, här uttryckt som koldioxidekvivalenter.
Klimatpåverkan av grågröna systemlösningar för urbana ytor (pdf, 1.16 MB)
I denna rapport har förslag tagits fram till nya analytiska dimensioneringsformler.
Rapporten presenterar bakgrunden och utvärderar anläggningsprocessen samt funktionen i en demonstrationsanläggning för trög avledning av dagvatten i form av biofilter, även kallat regnbäddar.
Biofilter i Kviberg – Lärdomar och erfarenheter (pdf, 1.96 MB)
Rapporten beskriver utrustningar för och mätningar av den dränerande förmågan hos ballastmaterial samt en delvis och färdigställd vägkonstruktions dränerande förmåga. Den utvärderar också porositet hos olika ballastmaterial som en faktor att väga in vid val av material.