Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close

Välkommen till år 2045 - ett möjligt framtidsscenario

Skapat av Björn Persson, Innovations- och processledare på RISE.

Vi står nu i år 2045. Mycket har hänt de senaste 20 åren även om det också finns många saker som känns igen från 2020-talet. Tyvärr har vi inga flygande bilar än, men dagens elflygplan är ändå inte långt ifrån.

De största förändringarna i samhället har skett på grund 3 faktorer:

  • En fortsatt digitalisering
  • En ökad automatisering
  • En stadigt växande medvetenhet om hållbarhet.

Dessa drivkrafter genomsyrar hela samhället, från politik till arbetsmarknad, från företag till vardagsliv. Fysiska miljöer har blivit uppkopplade genom installationer av sensorer i byggnader och arbetsmiljöer har digitala tvillingar – en digital kopia av den fysiska miljön. Sensorerna speglar den fysiska miljön digitalt, och företag samlar in data om vad som händer i en byggnad, till exempel hur mycket maskinerna används, hur energiförbrukningen ser ut, eller till och med hur människor rör sig inom byggnader. Datan analyseras sedan och det går att förutse när något behöver lagas, förändras, eller om någon process inte fungerar som den ska.

Digitaliseringen har även gjort det möjligt för mer distansarbete inom produktion. Ett snabbare och mer pålitligt 6G-nätverk jämfört med tidigare 4G och 5G - i kombination med avancerad AR och VR - gör det möjligt att sköta fler arbetsuppgifter på distans. Experter kan koppla upp sig mot olika geografiska platser vid behov för att bidra med expertis och hjälp vid specifika tillfällen, utan att vara på samma fysiska plats.

Även manuella uppgifter som att sköta maskineri och underhållsarbete kan göras på distans. Att exempelvis styra en grävskopa i Italien från Sverige är inget konstigt, eller att styra större produktionsanläggningar långt bort ifrån deras geografiska plats. Detta har öppnat för större internationell konkurrens om arbetskraft och också en större möjlighet för anställda och arbetsgivare att sälja sin produktionskompetens på en större marknad. Personer i Sverige sitter nu och utför arbete i USA, Japan, Australien och så vidare.

Företag och organisationer har blivit mer komplexa, roller breddas för anställda och nya ansvarsområden etableras – att ha koll på hållbarhetsfaktorer, resursflöden, digitala och autonoma system, energiförsörjning, leveranskedjor, smittskydd och personlig skyddsutrustning - kan bli frågor att hantera för alla anställda.

Katarina Pietrzak

Kontaktperson

Katarina Pietrzak

Forskare

Läs mer om Katarina

Kontakta Katarina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.