Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

9 av 10 svenskar vill att laddstationer kontrolleras – men än finns inga krav

02 september 2024, 06:26

Drygt 92 procent av svenskarna anser att det bör finnas krav på kontroll av laddstationer. Det visar en ny undersökning genomförd av Origo på uppdrag av RISE. Men trots en snabb utbyggnad av laddinfrastrukturen saknas idag krav på återkommande kontroller, vilket riskerar att leda till sämre konsumentskydd och personsäkerhet.

Undersökningen visar att svenskarna har ett högt förtroende för laddstationer: 76 procent litar på att de betalar för rätt mängd energi när de laddar vid en publik laddstation. Det är nästan lika många som litar på att de betalar för rätt mängd bensin eller diesel när de tankar (81 procent).

– Man litar på att man får det man betalar för. En förklaring är kanske svenskarnas höga förtroende för myndigheter och samhälle i allmänhet. En annan kan vara en okunskap, att man inte vet att teknisk utrustning och mätutrustning påverkas över tid, att man utgår från att det bara stämmer, säger Anders Nilsson, senior affärsutvecklare inom Elektrifiering och pålitlighet på RISE.

Han lyfter också fram de krav på återkommande kontroll av bensin- och dieselpumpar som finns och som bland annat utförs av RISE.

– Det kan vara en bidragande faktor till det höga förtroendet. Många har sett RISE-klistermärkena på bensinstationerna som visar att pumpen regelbundet kontrollerats av en oberoende och pålitlig aktör och utgår från att det fungerar på samma sätt för laddstationer, säger Anders Nilsson.

image received via email

För en framgångsrik elektrifiering av fordonsflottan är utbyggnaden av laddinfrastruktur avgörande. Enligt statistik från intresseorganisationen PowerCircle fanns 41 098 publika laddpunkter i Sverige i maj 2024, fördelade på 5 451 laddstationer, en ökning med drygt 6 000 laddpunkter sedan slutet av 2023. En klar majoritet i undersökningen, 65 procent, tror att laddstationer kontrolleras regelbundet. De allra flesta, drygt 92 procent, anser att laddstationer bör kontrolleras med avseende på att rätt mängd energi levereras och utifrån personsäkerhet. Men faktum är att det idag inte finns några krav på återkommande kontroller av laddstationer.

– Utbyggnaden har gått fort där marknaden har gått före och internationella regelverk på till exempel EU-nivå har inte kommit på plats. Det innebär att mätfel och personrisker riskerar att förbli oupptäckta. Vårt mål är att laddstationer ska vara lika säkra som bensin- och dieselpumpar och vi anser att ett regelverk bör komma på plats så snart som möjligt, säger Anders Nilsson.

Trots avsaknaden av regelverk erbjuder RISE redan idag oberoende kontroller. Med hjälp av kalibrerad mätutrustning undersöker man om laddstationen levererar den energi som kunden debiteras för. Vid kontrollen säkerställer man också att stationen är säker, till exempel genom att kontrollera kablar och kontaktdon.

– Många operatörer är förstås intresserade av att allt är korrekt, det kan vara ett försäljningsargument att hos oss får du vad du betalar för. Men det krävs ett regelverk för att säkerställa en pålitlig infrastruktur som klarar elektrifieringen framöver, säger Anders Nilsson.

 

Presskontakt:

Niklas Jälevik, presschef RISE, 072-727 5314, niklas.jalevik@ri.se

 

Undersökningen

Undersökningsföretaget Origo har på uppdrag av RISE frågat ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer om deras förtroende för och inställning till kontroll av laddstationer.

 

Mer om konsumentskydd och personsäkerhet på digitalt event

Vilka regler gäller egentligen för konsumenskydd och personsäkerhet, och vad är på gång? Ta del av den senaste utvecklingen och lär dig mer om kontroll av laddstationer på vårt kostnadsfria digitala event den 25 september kl. 10-11:30. På eventet berättar vi mer om undersökningen, går igenom nuvarande och kommande regelverk, vad vi sett när vi kontrollerat laddstationer, hur oberoende kontroller fungerar och vilka fördelar som finns både för konsument och laddoperatör. Förutom RISE experter medverkar Renée Hansson, utredare på Swedac och Christer Karlsson, projektledare på OKQ8.

Eventet vänder sig till alla aktörer som äger, driftar eller förvaltar laddstationer och som behöver hänga med i utvecklingen kring nuvarande och kommande regelverk och lära sig mer om kontroll av laddstationer.

Anmälan: https://www.ri.se/sv/nyheter/kalendarium/laddstationer-konsumentskydd-och-personsakerhet