Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Cirkularitet konkurrensfaktor för nordiska börsnoterade bolag

04 december 2024, 06:54

Affärsmöjligheter och minskning av klimatutsläpp är två av de främsta drivkrafterna för cirkulär omställning bland börsnoterade företag i Norden. En majoritet förväntar sig att deras konkurrenter kommer att utveckla betydande cirkulära förmågor. De flesta av dessa företag tror också att EU:s cirkulära regleringar kommer att hjälpa dem att få en konkurrensfördel.

Detta är bara några av många insikter från Circular Economy Outlook for the Nordics, en banbrytande ny studie som undersöker cirkulär aktivitet och mognad bland börsnoterade företag i regionen.

 – Den cirkulära omställningen av företag får fart. 79% av företagen tror att deras konkurrenter kommer att utveckla betydande cirkulära förmågor inom de kommande åren. Om du vill framtidssäkra ditt företag är det dags att komma i gång nu, säger Marcus Linder, RISE, medförfattare och vetenskaplig ledare för rapporten.

Det man mäter blir gjort

Nästan alla företag hävdar att de har integrerat cirkularitet i någon mån i sin affärsstrategi. 42% har definierat ett mål för åtminstone en cirkulär strategi och mindre än en tredjedel mäter prestation och framsteg.

– Cirkulära strategier med definierade mål som mäts är mycket mer benägna att genomföras än de utan. Enkelt uttryckt: det som mäts blir verkligen gjort, säger Michel Bajuk, VD för Cradlenet och medförfattare till rapporten.

Den cirkulära efterfrågeparadoxen

Ambitioner och utsikter åsido, många företag känner sig fast i linjära affärsmodeller. Det största angivna hindret är en upplevd brist på efterfrågan: företagens kunder ställer inte cirkulära krav. Ironiskt nog anger bara en liten del av företagen att de själva ställer cirkulära krav på leverantörer i alla eller de flesta inköp. Och ännu värre är att en femtedel av företagen endast ställer cirkulära krav i sina inköp när kunder eller myndigheter kräver det.

– Det verkar finnas en skillnad i uppfattningen om egen och andras handlingskraft här, och detta är en stor möjlighet till förändring. För att bryta detta moment 22 behöver företag helt enkelt systematiskt börja ställa cirkulära krav i sina inköp. Det finns gott om utrymme för de flesta företag att agera, även bland dem som hanterar material och produkter med mer komplexa regelverk, säger Marcus Linder.

Ett cirkulärt affärsindex

Rapporten introducerar en helt ny metod för att mäta cirkulär aktivitet i företag: det cirkulära affärsindexet. Detta är en beräkning av intensiteten och omfattningen av kollektiva ansträngningar från alla börsnoterade företag. Indexet sammanfattar en stor mängd data för alla deltagande företag från studien. Det uttrycks som en procentandel med ett maxvärde på 100%. Resultat? Det cirkulära affärsindexet för nordiska börsnoterade företag är 21%.

– Detta indikerar en betydande förbättringspotential. Majoriteten av alla materialflöden hanteras av företag, så deras handlingar avgör omställningens hastighet i samhället. Denna mätare är en ledande indikator som gör det möjligt för oss att bedöma den förväntade omfattningen av ansträngningar på kort till medellång sikt, säger Michel Bajuk.

Företag agerar mer och mer

- Vi ser att fler och fler företag förstår kraften i cirkulära strategier och införlivar cirkulära mål i sina strategiska agendor. Rapporten bekräftar vår erfarenhet att de som börjar utforska och testa tidigt ofta får tydliga konkurrensfördelar, säger Pernilla Dahlman, Affärsledare, Circular Business Lab på RISE.

 

Kontakt: Marcus Linder, RISE:  070-8745185, marcus.linder@ri.se Michel Bajuk, Cradlenet: 070-6354646, michel@cradlenet.se

Om rapporten

Circular Economy Outlook 2024 utforskar i vilken utsträckning offentliga företag i Danmark, Finland, Norge och Sverige har integrerat cirkulära strategier i sina verksamheter. Studien omfattar 809 unika företag på huvudlistorna (LargeCap, MidCap, SmallCap) vid börserna i Köpenhamn, Helsingfors, Oslo och Stockholm. 283 företag (35%) har svarat på enkäten och 64 företag (8%) har intervjuats. Den totala deltagarfrekvensen är 39%.

Läs rapporten här: Circular Economy Outlook Nordics 2024 | RISE

Release event: rapporten och nyckelinsikter kommer att presenteras av författarna och diskuteras bland branschexperter onsdagen den 4 december, 10:00–12:00. Registrering för evenemanget: LÄNK

Studien har letts av Cradlenet och RISE i samarbete med Danish Technological Institute (DTI), Research Centers of Norway (NORCE), och Technical Research Centre of Finland (VTT).

Projektet är medfinansierat och stöds av: Avfall Sverige, Foxway, Helsinki Circular Valley, Håll Sverige Rent, Industriens Fond, Nordic Circular Hotspot, Nordic Innovation, Ragn-Sells, RE:Source, Sirk Norge (Avfall Norge), Skanska Sverige, Södra Skogsägarna, Teknikföretagen och Återvinningsindustrierna.