Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Nu kan organisationer certifiera sitt ledningssystem för innovationsarbete enligt ISO-standard

11 september 2024, 06:50

Den internationella standardiseringsorganisationen (ISO) lanserar nu ISO 56001, världens första certifieringsbara standard för innovationsledningssystem. Standarden anger kraven för att implementera och ständigt förbättra ett ledningssystem för innovationsarbete i en organisation.

- Den här standarden kan användas av alla typer av organisationer, stora som små, privata och offentliga, inom alla sektorer. På RISE har vi lång erfarenhet av systematiskt innovationsarbete samt forskning inom området. Det gör oss till en bra partner för alla som vill lära sig mer om ISO 56001 och påbörja en implementering, säger Natalie Gustafsson, innovations- och processledare på RISE.

I och med att ISO 56001 lanseras kommer organisationer nu även att kunna certifiera sitt ledningssystem för innovationsarbete, precis som man kan certifiera sig mot ex. kvalitets- och miljöledning. RISE är certifierande organ i Sverige och kan redan nu ta emot den som är intresserad av en certifiering.

Arbetet med att utveckla ISO-standarderna startade 2013 och över 60 länder har deltagit, däribland Sverige som spelade en framträdande roll i framtagningen av innovationsledningsstandarden. Den nationella kommittén leddes av ordförande Magnus Karlsson, RISE.

image received via emailimage received via email

Natalie Gustafsson, Innovations- och processledare RISE   Magnus Karlsson, RISE, ordförande nationella kommittén

- Vi på RISE var först i världen med att personcertifiera innovationsledare. När det nu finns en ISO-standard för innovationsledning hoppas och tror vi att många fler företag och organisationer tar steget att utveckla både sina organisationer och sina medarbetare. Med dagens komplexa och snabbföränderliga utmaningar behöver verksamheter ständigt förbättra och förnya sig och sina erbjudanden, säger Clas Hellsén, enhetschef för Innovationsledning, RISE.

För första gången finns nu ett internationellt förankrat och gemensamt ramverk som tar ett systemperspektiv på innovationsarbetet. Innovationsledningsstandarden kan också integreras med andra ledningssystem för till exempel kvalitet eller miljö. I Sverige har flera andra organisationer utöver RISE medverkat i arbetet; Vinnova, Tillväxtverket, SKR, Karolinska Universitetssjukhuset, Sweco Sverige, curlabs, Novelty Quest, SISP - Swedish Incubators & Science Parks m. fl.

 

Presskontakt:

Natalie Gustafsson, RISE, natalie.gustafsson@ri.se

För mer info:

Innovationsledning - Ledningssystem för innovation | RISE