Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Nytt centrum för fossilfri energi inom jordbruk och livsmedel

05 december 2024, 08:18

AgroDrive är ett centrum för fossilfri energi inom jordbruk och livsmedel som leds av RISE. Målet för centrumbildningens arbete är att bidra till omställningen till fossilfri energi i det svenska jordbruks- och livsmedelssystemet och samtidigt stärka Sveriges förmåga att producera livsmedel i kristider. 

- RISE är redan en viktig aktör inom samhällets försörjningsberedskap och AgroDrive är en fantastisk möjlighet att ytterligare utveckla våra redan starka kompetenser och nätverk. Genom centrumbildningen skapar vi unika möjligheter till samarbeten längs livsmedelskedjan, samverkan mellan forskare, företag och myndigheter och även tvärvetenskapliga samarbeten, säger Klara Båth, avdelningschef på RISE avdelning Jordbruk och livsmedel.

AgroDrive är en del av den satsning som Formas nu gör på fem nya livsmedelscentrum med fokus på beredskap och konkurrenskraft vilka tilldelas 300 miljoner kronor. Inom AgroDrive kommer fokus att vara på omställningen till fossilfri energi i jordbruket och inom distribution av livsmedel. Ambitionen är en i stort sett helt fossilfri svensk livsmedelskedja 2030 och helt fossilfri 2050 vilket kopplar direkt an till lantbruks- och livsmedelssektorns egna ambitiösa klimatåtaganden.

- Genom centrumbildningen ser vi stora möjligheter att kunna fokusera på omställningen till fossilfri energi i jordbruket och distributionsledet till livsmedel. På så sätt kan vi bidra till att säkra Sveriges långsiktiga kapacitet för livsmedelsproduktion och förmåga att producera och distribuera livsmedel i kristider. Vi är väldigt glada och stolta över att vi har fått en så bred uppslutning av olika aktörer i branschen till detta samarbete, säger Johanna Olsson, forskare hos RISE och projektledare för AgroDrive.

Forskningen inom AgroDrive kommer att bedrivas av RISE, Lunds universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet. I centrumbildningen ingår också ett stort antal företag, kommuner, regioner och andra aktörer.

- Då vi som företag har verksamheter i hela värdekedjan från jord till bord ser vi stora möjligheter med denna centrumbildning. Inom ramen för AgroDrive kommer vi kunna accelerera det viktiga arbetet med att ställa om en hel sektor till fossilfri produktion. Det bidrar till ökad konkurrenskraft och stärkt beredskap i hela livsmedelssystemet, till nytta för hela Sverige, säger Mikael Åstrand från Lantmännen.

 

Presskontakt:

Johanna Olsson, RISE

010-516 69 23, johanna.olsson@ri.se

 

Fakta om AgroDrive

AgroDrive kommer att fokusera på omställningen till fossilfri energi i jordbruket och distributionsledet till livsmedel och arbeta mot en i stort sett helt fossilfri svensk livsmedelskedja 2030 och helt fossilfri 2050. Detta fokus kopplar direkt till lantbruks- och livsmedelssektorns egna ambitiösa klimatåtaganden. Målet för lantbruksindustrins fossilfria konkurrenskraftsfärdplan är att bli fossilfri på bränsle, torkning och uppvärmning år 2030. På samma sätt har transportsektorn som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent jämfört med 2010 års nivåer. På lång sikt kommer även användningen av mineralgödsel framställda med fossila bränslen att fasas ut. Det är av stor vikt för Sverige att genomföra energiomställningen för att säkra sin långsiktiga kapacitet för livsmedelsproduktion och distribution samt förmågan att producera och distribuera livsmedel i kristider.

 

Forskningsutförare:

RISE, Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet

Näringsliv:

AB Akronmaskiner, Arla Foods, Axfood, Energifabriken i Sverige AB, Green Bay Development AB, H2Solo AB, Lantmännen, Martin & Servera logistik, SSAB, Yara AB

Offentlig sektor:

Eskilstuna kommun, Lunds Kommun, Länsstyrelsen i Västmanlands län, Region Sörmland, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Östergötland (Naturbruksgymnasiet), Statens Energimyndighet, Västra Götalandsregionen

Civilsamhälle:

Agro Öst Ideell förening, Tunga Fordon