Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

RISE nya pilothall för bioraffinaderi i Örnsköldsvik invigd

15 oktober 2024, 07:51

Måndag 14 oktober invigdes RISE pilothall i Örnsköldsvik, en anläggning som kommer att vara centrum för RISE verksamhet inom bioraffinaderi. Att kunna förädla restströmmar från skogsnäringen och andra näringar till nya innovativa produkter är en viktig del av Sveriges gröna omställning.

-  Med den nya pilothallen i Örnsködsvik har vi skapat en nod för utveckling inom bioraffinaderi, där aktörer inom forskning och industri kan förverkliga idéer om hur biomassa kan användas inom nya applikationer. Här kan storföretag och växande techföretag mötas och skapa nya möjligheter. Pilothallen i Örnsköldsvik har potential att attrahera internationella bolag som vill förlägga nya forskningsanläggningar i den kreativa miljön här. Den satsning RISE nu gjort på ny teknikinfrastruktur på ett flertal sajter bidrar till att göra Sverige världsledande inom nya biobaserade lösningar, säger Malin Frenning, vd RISE.

image received via email

Malin Frenning, vd RISE och Anna-Britta Åkerlind, kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik kopplar ihop en symbolisk värdekedja vid invigningen av RISE nya pilothall för bioraffinaderi.

I den flexibla pilothallen i Örnsköldsvik, liksom i verksamheterna runt om i landet, kommer företag att kunna testa sina innovationer utan att behöva börja från början med sådant som tillgång till ånga, avlopp och miljötillstånd. Av biomassa som tidigare använts i mindre utvecklad produktion eller restströmmar som inte använts alls, finns stor potentiell användning. Mängden biomassa är och kommer i framtiden vara ännu mer begränsad. Genom att driva på och möjliggöra testning kan RISE säkra att användningen leder till mesta möjliga nytta och resurseffektivitet, både på kort och lång sikt.

- Vi är redan i gång med verksamheten, det här händer nu. Vi har till exempel två stora EU-finansierade projekt inom livsmedelsutveckling kopplat till biotekniska processer under uppstart. Den här satsningen kommer att lyfta Sveriges förmåga och stärka vår ställning som en ledande nation inom den gröna omställningen. En av de viktigaste nycklarna finns i det stöd vi kan erbjuda bolag att ta sina idéer vidare till marknad, säger Magnus Hallberg, divisionschef Bioekonomi på RISE.

Samarbetet med företag, såväl start-ups, småföretag som storföretag, är RISE styrka i den gröna omställningen inom bioekonomi. Forskningen och utvecklingsarbetet bedrivs i nära samarbete med industrin och bidrar till att nya produkter och lösningar når marknaden.

- Detta är Sveriges mest intressanta miljö för utveckling av biobaserade produkter och material som nu tar ett stort steg framåt. Tillsammans med RISE representerar vi hela kedjan från forskning till industriell produktion. Nu lägger vi grunden för nästa våg av grön industriell omställning, säger Emil Källström, vd SEKAB.

image received via email

RISE vd Malin Frenning invigningstalar i den nya pilothallen i Örnsköldsvik.

 

Presskontakt:

Frida Karlsson Niska, Kommunikationschef Division Bioekonomi RISE

E-post: frida.niska@ri.se

 

Fakta RISE pilothall i Örnsköldsvik

  • 3 våningar
  • 2 405 m2
  • 14 meter hög
  • Miljöbyggnad Silver (Sweden Green Building Council)
  • Stora delar byggt i korslimmat trä
  • Komfort- och proceskyla hämtas från Örnsköldsviksfjärdens botten
  • Sedumtak (hjälper vattenavrinning och biodiversitet)