Smart City Lab - IoT-trappan
IoT-trappan är ett verktyg för att hjälpa kommuner att förstå och utveckla sin digitala mognad inom IoT och datahantering. Den beskriver stegen från små, isolerade pilotprojekt till en helt integrerad organisation med gemensamma lösningar, rutiner och en kultur som stödjer långsiktig utveckling.
För att kunna ha en gemensam bild över var kommunen/organisationen idag står, när det handlar om den “digitala mognaden” generellt eller när det gäller IoT och kommungemensam datahantering lite mer specifikt, har Smart City Lab utvecklat en “IoT-trappa" som beskriver vilka steg kommunen behöver ta på sin mognadsresa. Trappan har tagit inspiration från Stockholms stads mognadstrappa från “programmet för Smart Stad”.
Så här ser trappan ut:
Steg 1
Steg 1visar en IoT-pilot i en vertikal, ofta en extern lösning i silo där en och samma leverantör står för hela lösningen (från installation till sensor, datainsamling och dataförädling där t.ex kommunen kan få ta del av den förädlade datan/informationen genom att logga in i en portal eller liknande). Projektet/piloten är vanligen avgränsad/frånkopplad från verksamheten och endast ett fåtal personer är involverade. Vanligen leds projektet av en eldsjäl som drivs av eget engagemang snarare än av uppsatta rutiner eller tydlig styrning mot ett uppsatt mål att t.ex skapa nytta eller implementera resultatet i verksamheten.
Steg 2
Steg 2 visar ett något uppskalat projekt, närmare verksamheten på så vis att resultatet kan göra en viss nytta, men den begränsas till de fåtal personer som känner till och arbetar med lösningen och datan som samlas in kan inte delas automatiskt utan behöver t.ex laddas ned som excell-fil och mailas vidare.
Steg 3
Steg 3 visar att organisation exempelvis har investerat i en IoT-plattform eller i en gemensam lösning för att kunna dela datan vidare mellan förvaltningar. Vissa rutiner är uppsatta, t.ex hos upphandlingsenheten, som ställer gemensamma krav på dataformat gentemot leverantörer av data osv. Fortfarande är bara en del av kommunorganisationen delaktig och involverad.
Steg 4
Steg 4 beskriver ett läge där ett helhetsgrepp på datahantering och nyttiggörande av data har tagit. Förvaltningar och bolag har gått samman och satt upp gemensamma rutiner och krav, har upphandlat gemensamma lösningar, plattformar och teknik relaterat till IoT och datahantering osv. och framför allt har man nått ut till sina medarbetare, med information och engagemang – nyttan med en ökad IoT-användning och en gemensam datahantering är kommunicerad.
Ledningen har på en central nivå skapat och fördelat mandat och investerat i denna långsiktiga utveckling. Kommunen har gått igenom en stor omställning, som fortgår, där förmågan att “Tänka nytt, Ta till sig nytt samt att Jobba nytt” finns på plats! Dvs. omställningen har nått ut i kulturen, i arbetssätt och i hur organisationen är uppbyggd!