Kontaktperson
Therese Balksjö
Projektledare
Kontakta ThereseHur gör man för att skala upp sin IoT-datahantering och -delning för att göra bästa nytta av den - brett och koncernövergripande i en kommun, mellan kommuner och kanske även internationellt?! Smart City Lab arbetar med just dessa frågor; vårt långsiktiga mål är att alla denna fråga ska kunna besvaras klart och självsäkert av varenda kommun!
Vi hjälper kommuner att ta stora kliv framåt på sin IoT-resa och 2025 inleder vi nästa steg: Smart City Transformation Lab. Hör av er om ni vill följa med på resan!
IoT-resan är den del av Smart City Lab som syftar till att stötta i att bygga organisatorisk förmåga i kommunen - på en övergripande och strategisk nivå såväl som på en detaljerad och operativ nivå - för ökat (behovsdrivet) nyttjande och nyttiggörande av (IoT-)data, inom kommunen och vidare.
IoT-resan samlar, skapar och delar inspiration, “know how”, vägledning, verktyg, kommunikationsmaterial som ”talar till olika delar av organisationen” och mycket mer, för att få med hela organisationen på resan!
Här i listan till höger, under "IoT-resan", kan du läsa mer om ett antal initiativ och resultat på vägen!
En del av Smart City Lab kallas för IoT-resan. Här fokuserar vi framför allt på de organisatoriska frågorna kopplat införande och utveckling av “mjuk digital infrastruktur” i en kommun, och ännu mer specifikt att skapa förutsättningar för behovsdriven (IoT-)datahantering; insamling och delning samt nyttiggörande av automatiskt insamlad data.
För detta krävs vanligen en omställning i kommunens organisation - på en övergripande nivå. Det kräver nya sätt att tänka kring t.ec kommunkoncern-övergripande nytta – det kräver nya sätt att “ta emot” och implementera nya idéer, digitala lösningar, rutiner, kompetenser och roller och det kräver ett nytt sätt att jobba - på ett kommunövergripande sätt, för gemensam datahantering och nytta!
Det finns inget enskilt “facit” för hur detta arbete skall gå till och även om kommuner har många gemensamma utmaningar och behov så har man också olika förutsättningar och en historik och en “legacy” i form av t.ex hur organisationen är formad, vilka IT-system, digitala lösningar, rutiner och arbetssätt man redan har, hur kulturen har påverkats och formats – av historiska skeenden samt chefer, medarbetare och “eldsjälar” samt politiska beslut med mera, som påverkar hur IoT-resan lämpligen genomförs framåt.
Dock finns det många goda exempel på “VARFÖR”, “VAD” och “HUR” att lära och inspireras av, bland Sveriges kommuner och även från städer och länder internationellt. Och det finns många redan framtagna metoder, verktyg, vägledningar, rekommendationer och även lagar och förordningar som kan ge stöd och guidning på vägen. I Smart City Lab har vi samlat detta med syftet att stötta både digitalt mogna kommuner och de många kommuner som har tagit sina allra första kliv på IoT-resan!