Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close

Smart City Lab - Publikationer

Här hittar du publikationer och artiklar från nätverket Smart City Lab.

Här kan du hitta publicerad vetenskap, populärvetenskapliga artiklar och rapporter skrivna av personer på RISE och andra som är knutna till Smart City Lab. Trevlig läsning!

Publikationer

Data och information är grunden för vår verksamhet
Data är en strategisk resurs vars värde uppstår genom användning, vilket kräver att den är lättillgänglig och möjlig att dela. Interoperabilitet – teknisk, semantisk, organisatorisk och juridisk – är avgörande för effektiv datadelning. Standarder som MIM och initiativ som Interoperable Europe Act främjar harmonisering och undviker leverantörsinlåsning. Kommuner spelar en nyckelroll genom att prioritera data som en resurs och ansluta sig till nätverk som OASC. Utan rätt hantering av data begränsas digitaliseringens och innovationens potential.

Trygg och säker informationshantering
Denna skrift bemöter frågeställningar som rör informationshantering inom fastighetsområdet. Skriften beskriver hur olika lösningar kan utformas och belyser möjligheter och utmaningar med olika lösningsförslag. Flera av de utmaningar som berörs följer av de lagar och regler som i olika grad träffar verksamheterna.

 Digital livscykelinformation
 I denna skrift finns rekommendationer för kravställning och hantering av digital information baserat på nationella riktlinjer för byggd miljö.

Informationssäkerhet i fastighetsorganisationen
Ökad globalisering och digitalisering bidrar till tillväxt samtidigt som det ökar vår sårbarhet. I denna skrift beskrivs metoder för att hantera dessa utmaningar.

Mjuk digital infrastruktur: Utmaningar som finns inom offentlig sektor
Denna rapport beskriver de största utmaningarna relaterade till mjuk digital infrastruktur som finns inom den svenska offentliga sektorn.

Projektslutrapport 23-42 IoT för klimat, ökad förståelse, lärande och kompetens kring Grön Digitalisering med hjälp av IoT
Projektet "IoT för klimat" syftade till att utforska hur smarta IoT-lösningar kan minska resursanvändning och växthusgasutsläpp inom Sundsvalls kommun. Genom att implementera och utvärdera sensorteknik inom avfallshantering har projektet visat betydande potential för besparingar och miljönyttor. Dessa insikter är direkt kopplade till kommunens klimatmål och Agenda 2030.