Smart City Lab - Vägledning för IoT-tjänster
SKR har tagit fram en vägledning som ska stötta kommuner i att systematiskt gå från behovsidentifiering till en etablerad och fungerande IoT-lösning. Smart City Lab har fått i uppdrag att utvärdera vägledningen och föreslå förbättringar i innehåll och upplägg för att stärka dess praktiska användbarhet och tekniska relevans.
Syfte med utvärderingen
En aktivitet inom Smart City Lab har varit att utvärdera Vägledning för IoT-tjänster - från behov till realisering (idag i ursprunglig version här på SKRs hemsida: https://lnkd.in/dE5wacxY)
Syftet var att utvärdera Vägledningen utifrån ett antal olika ”perspektiv” och sedan föreslå förändringar och justeringar av innehållet samt kompletterande tillägg och länkar till stödmaterial osv. för att Vägledningen ännu bättre skall uppfylla SKRs definierade mål för Vägledningen:
Att ge ”konkret stöd i hur din organisation på ett systematiskt sätt kan arbeta från initialt behov fram till en etablerad och använd IoT-tjänst”
och dessutom uppfylla Smart City Labs mål:
- Att ”öka tekniska och organisatoriska förmågor i kommunerna, att hantera, dela och göra bästa nytta av data”, inom ramen för interoperabilitetsprinciperna som förespråkas inom RefArk och MIM (Minimum Interoperability Mechanisms; Interoperabilitetsproinciper som vi förhåller oss till och bidrar till att utveckla inom Smart City Lab).
Utförande
Utvärderingen inleddes med en workshop där deltagare i workshopen var deltagare i Smart City Lab, experter samt kommunrepresentanter med erfarenhet från för de olika ”perspektiven” som vi hade valt att utgå ifrån.
Perspektiven var följande:
- Interoperabilitet, ramverk och standardiserad datahantering,
- Införskaffning och Upphandling,
- Användbarhet/praktisk ”tillämpbarhet” av Vägledningen - både att den är lätt att förstå och använda i sitt format och att den passar in i kommunernas interna processer och verksamheter och eventuella befintliga utvecklingsmodeller och vägledningar,
- Säkerhet och integritet. (Kommentar: Då detta perspektiv även kommer in i en redan befintlig stödprocess; Säkerhetsspåret ”Informationssäkerhet” samt ”robust och säker IoT” och då det dessutom finns en nyligen uppdaterad stödprocess och nya mallar och verktyg planerades att lanseras genom KLASSA så beslutades att inte arbeta vidare med detta perspektiv.)
För varje perspektiv utvärderades följande frågor:
- Är perspektivet tillräckligt inkluderat i vägledningen?
- Vad saknas, och hur kan det kompletteras?
- Kan vägledningen användas praktiskt i kommunens verksamhet?
En särskild diskussion rörde hur kommunerna kan rusta sina organisationer för att skala upp IoT-piloter och använda vägledningen effektivt.
Två slutrapporter levererades till SKR under vintern 2024:
- Interoperabilitet, ramverk och standardisering
- Användbarhet och praktisk tillämpbarhet
Så snart den uppdaterade Vägledningen finns tillgänglig så delas den här.