Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Funktionell fermentering av livsmedel och foder

Genom fermentering utvecklar vi hållbara och näringsrika livsmedelslösningar med hjälp av mikroorganismer och bioteknik

Glaset till höger innehåller en kommersiell yoghurt medan glaset till vänster innehåller en yoghurtliknade produkt baserad på åkerbönor.

På RISE kombinerar vi vår expertis inom mikrobiologi och bioteknik för att utveckla innovativa fermenteringsprocesser som inte bara förbättrar smaken och kvaliteten på livsmedel och foder, utan även bidrar till en mer hållbar framtid. Genom användning av svamp, bakterier, jäst och enzymer skapar vi skräddarsydda lösningar för att förädla industriella sidoströmmar till hållbara och näringsrika livsmedel och driva proteinskiftet från animaliskt till plantbaserad.

Möjligheterna med fermentering

Fermentering är en urgammal teknik som har använts i årtusenden för att skapa och bevara mat och dryck. Från bröd och yoghurt till öl och vin – här spelar mikroorganismer en central roll i vår matkultur. På RISE tar vi denna tradition vidare med hjälp av avancerad livsmedelskunskap och modern bioteknologi. Vår expertis och kompetens omfattar bland annat:

  • Fastfasfermentering med svamp, som möjliggör produktion av mykoprotein med ökat näringsvärde och hållbarhetsfördelar.
  • Mjölksyrajäsning, som förbättrar produktkvalitet och säkerhet genom naturlig biokonservering.
  • Enzymbehandlingar till optimering av livsmedel och foder, för att maximera funktionalitet och hållbarhet.
  • Precisionsfermentering av proteiner och bioteknisk utveckling av funktionella mikroorganismer, med verktyg som CRISPR/Cas9, för att utveckla framtidens livsmedel ingredienser med specifika näringsegenskaper.
  • Mikrobiom och tarmhälsa med utforskning av hur fermenterade livsmedel och kostfiber påverkar tarmflora (mikrobiom) och människors välmående.

Vad vi kan erbjuda dig som kund

På RISE finns expertis inom alla delar av livsmedelskedjan och vi erbjuder skräddarsydda lösningar för företag som vill utveckla nya fermenterade produkter eller optimera befintliga. Våra tjänster inkluderar:

  • Produktutveckling: Vi hjälper er att utveckla innovativa livsmedel och foder genom fermentering och enzymatiska processer.
  • Mikrobiologisk profil och livsmedelssäkerhet: Vi kan testa och utvärdera nya produkter med avseende på mikrobiologisk analys, funktionella egenskaper, hållbarhet och säkerhet.
  • Sensorik och affärsutveckling: Vi stödjer er genom hela produktutvecklingsprocessen, från idé till marknad, och hjälper er att säkerställa att er produkt uppfyller både konsumenternas och regulatoriska krav.
  • Uppskalning i pilotskala upp till 10 m3. Inom RISE finns anläggningar för fermentering och nedströms processer i stor skala i livsmedelssäker miljö.

Hållbarhet genom fermentering 

Fermenteringstekniken erbjuder en unik möjlighet att skapa livsmedelslösningar som är både miljömässigt och ekonomiskt hållbara. Genom att utveckla processer för produktion av näringsrika och säkra produkter från industriella sidoströmmar kan vi bidra till både minskat matsvinn och värdeskapande. Fermenteringsteknik möjliggör också produktion av livsmedel med en mindre miljöpåverkan, då det ofta krävs mindre energi och resurser än traditionella produktionsmetoder.

Kontakta oss på RISE för att utforska hur vi kan bidra till er framgång med hållbara, fermenterade livsmedel och foder.

Fermentering av sidoström från brunalg, vegansk köttanalog och fermentering av rapssidoström
Jonas Ravn
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Petter Melin

Kontaktperson

Petter Melin

Forskare

+46 10 516 66 29

Läs mer om Petter

Kontakta Petter
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.