Kontaktperson
Britta Florén
Senior konsult
Kontakta BrittaLivsmedelsproduktion står för en betydande del av utsläppen såväl globalt som nationellt. Som producent finns mycket att vinna på att bygga upp underlag och kunskap kring klimatutmaningar, kommunikation och kommande högre krav. RISE erbjuder skräddarsydda lösningar för livsmedelsproducenter som vill komma till handling med klimatarbete.
Att minska utsläppen från livsmedelsproduktion blir allt mer brådskande. Därmed ställs också högre krav på fler aktörer att rapportera och kommunicera sitt hållbarhetsarbete. I ett tvåårigt projekt, finansierat av Västra Götalandsregionen, har RISE hjälpt sex livsmedelsproducenter att komma till handling med klimatförbättrande åtgärder.
Syftet med projektet Livsmedelsproducenternas viktigaste klimatåtgärder ("Livsviktigt") har varit att underlätta klimatarbetet för livsmedelsföretag i Västra Götalandsregionen, för att på sikt minska utsläppen från regionens livsmedelsproduktion. Experter från RISE har stöttat deltagande företag med klimatkartläggning, formulering av mål och handlingsplan, samt fokuserad rådgivning kring områden som råvaror, svinn, förpackningar och transporter. Företagen bjöds regelbundet in till att dela sina insikter och erfarenheter, vilket bidrog till värdefull nätverksbyggnad och samverkan.
Tips, arbetssätt och lärdomar från projektet har sammanställts i en rapport som finns att läsa till höger på den här sidan. Det går även att ta del av filmer där två av de deltagande företagen delar med sig av sina erfarenheter.
Genom att analysera sin klimatpåverkan kan företag identifiera förbättringsområden och sätta relevanta mål. Detta ger en tydlig bild av nuläget och skapar ett beslutsunderlag för att göra rätt prioriteringar. Resultatet av klimatkartläggningen kan sedan användas både för rapportering och arbete med klimatmål enligt Greenhouse Gas Protocol och SBTi (Science Based Targets), vilket även stärker företagets varumärke genom ökad transparens och trovärdighet. Några lärdomar och tips:
RISE erbjuder expertis och stöd till livsmedelsproducenter, i form av coachning och utbildningsinsatser. Vi vägleder er i insamling av data och med hjälp av ett enkelt beräkningsverktyg samt tillgång till aktuella emissionsfaktorer, får ni hjälp att kvantifiera och analysera utsläpp från hela värdekedjan. Det inkluderar både direkta utsläpp (t.ex. från bränsleförbrukning på anläggningen) och indirekta utsläpp (t.ex. från inköp av el och råvaror). Metodiken är anpassningsbar och tar hänsyn till företagets specifika behov och förutsättningar.
Med RISE som partner får ni hjälp att identifiera er verksamhets stora och små utsläppskällor, för att kunna utveckla effektiva strategier och komma igång med förbättringsarbetet för att bidra till en mer hållbar livsmedelsindustri.
Tveka inte att kontakta oss!
Rapport med tips, arbetssätt och lärdomar från projektet:
Klimatresan för livsmedelsproducenter (pdf, 15.35 MB)