Kontaktperson
Leyla Dahl
Forsknings- och utvecklingsingenjör
Kontakta LeylaSpraytorkning är en process som används inom livsmedelsindustrin för att på ett snabbt och skonsamt sätt torka flytande produkter till ett pulver. Spraytorkning används för att tillverka till exempel mjölkpulver, proteinpulver, stärkelse och äggpulver.
Spraytorkning är en relativt skonsam metod som används inom många industrier där man arbetar med temperaturkänsliga produkter. Dessa produkter finns i lösning som matas in i spraytorken, i spraytorken är temperaturen hög men på grund av kort uppehållstid är metoden ändå skonsam.
Spraytorkning sker i fyra steg som beskrivs kort nedan:
Spraytorkningen kan behöva anpassas beroende på vilken produkt man vill torka, det kan behövas tillsatser eller förbehandling av materialet.
RISE kan hjälpa dig och ditt företag att ta fram råvaror, utveckla er spraytorkningsprocess och optimera den. Vi har en spraytork i pilotskala i våran livsmedelsklassade avdelning.