Kontaktperson
Friederike Ziegler
Forskare
Kontakta FriederikeOdlade blåmusslor är ett näringsrikt livsmedel med lågt miljöavtryck, som är oberoende av globala leveranskedjor av foderråvaror och avancerad teknologi. Musselpusslet adresserar kunskapsluckor om hur odlingsstrategi, teknik och lokalisering påverkar klimatpåverkan av en mer storskalig produktion.
Intresset för användningen av odlade musslor som livsmedel eller livsmedelsingrediens ökar. Med tanke på expansionspotentialen på global nivå, är överraskande lite känt om betydelsen av specifik odlingsteknik, lokalisering och odlingsstrategier för produktionens miljöpåverkan. I projektet Musselpusslet kommer det att kartläggas hur en produktionsökning kan ske med minsta möjliga miljöavtryck.
Tre års produktionsdata samlas in från viktiga producenter i Nordatlanten, för att visa på förbättringsmöjligheter för varje deltagande region och teknik. Dessutom kommer expansionspotentialen i dessa regioner modelleras, tillsammans med miljöeffekter av en mer storskalig produktion, för att identifiera eventuella miljökonflikter och sätt att minimera dessa. Projektet ämnar på så sätt underlätta ett storskaligt skifte, från mat med större miljöavtryck och lägre näringsinnehåll, till musslor.
Är du musselodlare eller känner någon som kanske skulle vilja delta? Hör av dig!
Musselpusslet
Pågående
Projektledare/koordinator
3 år
2 999 000 SEK
Dalhousie University, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH Kungliga Tekniska högskolan, Nomad Foods