Kontaktperson
Anna-Karin Karlsson
Affärsutvecklare
Kontakta Anna-KarinEn av FINEST målsättningar är bidra till att den norrländska bärindustrin utvecklas och att svenska bär i större utsträckning än idag används i hälsosamma och goda livsmedel. Vi kommer bland annat utveckla nya bärförädlingsprocesser. Syftet är att bygga kunskap för att skapa ett bioraffinaderi för skogsbär där nya attraktiva ingredienser produceras
Sverige är en av de största producenterna av vilda bär i Europa och den totala biologiska produktionen i Sverige uppskattas till mer än 550 000 ton, främst blåbär, lingon, kråkbär och hjortron. Dock används endast cirka 2–5 procent av den svenska produktionen det finns en stor potential för den svenska bärindustrin att utvecklas.
Internationellt är bärforskning ett hett område. Vetenskapliga artiklar publiceras varje vecka om hur bär kan användas för att förbättra vår hälsa i framtida innovativa produkter. Jämfört med andra länder är Sveriges forskningsinsatser för vilda bär begränsad och har ett mycket litet fokus på kunskapsbaserad produkt- och affärsutveckling. Genom tidigare projekt med små leverantörer har RISE identifiera att det finns potential för nya produkter och en ny processindustri som kan förbättra de svenska bärvärdekedjorna.
På världsmarknaden dominerar Kina och Japan. Båda länderna fokuserar på extraktion av antocyaniner, främst från blåbär., Och dessutom är en svensk processindustri i princip frånvarande. Ett annat utmärkande inslag i vildbärsindustrin är att den är beroende av den svenska ”Allemansrätten”.
Målet är att placera Sverige i det främsta ledet genom att främja och stödja utvecklingen av den svenska vildbärsindustri och svenska produkter, baserat på en hög vetenskaplig standard, jämförbar med länder som Kina, Japan och Finland.
Utvecklingen av en värdekedja för vilda bär kommer att skapa nya jobbmöjligheter i Sverige och placera Sverige som en av de världsledande leverantörerna av innovativa vilda bärprodukter.
Anna-Karin Karlsson
Inom FINEST tar vi oss an frågor som är för stora och för svåra för den enskilda aktören att lösa på egen hand. Kunskapen som vi skapar tillsammans är en mycket viktig nyckel för att uppnå en hållbar omställning av livsmedelssystemet.
Mer svenska bär i livsmedel
Pågående
Koordinator
4 år
FINEST - Livsmedelsinnovation som möjliggör hållbar omställning