Kontaktperson
Evelina Höglund
Forskare Livsmedel Produktdesign
Kontakta EvelinaFINEST forskning bidrar till att produktion av svenska baljväxter som kan komplettera traditionella animalieprodukter ska ökat samt att mejerisubstitut och köttsubstitut med proteiner från svenska baljväxter kommer att utvecklats de fyra år som forskningen pågår.
En mer växtbaserad och diversifierad diet identifieras som en av nyckelfaktorerna för att förbättra människors hälsa och för att minska nedbrytning av miljö- och naturresurser. Inom FINEST verkar vi för att öka produktionen av svenska baljväxter som kan komplettera traditionella animalieprodukter samt mejerisubstitut och köttsubstitut med proteiner från svenska baljväxter
Ökad konsumentmedvetenhet om de goda effekterna av en växtbaserad diet har lett till en hög efterfrågan på alternativ till kött och mejeriprodukter. Det finns idag en rad alternativa produkter på marknaden för den som vill äta mer växtbaserat. För att vinna konsumenternas gillande krävs både förbättringar i produktionen och utvecklingen av nya produkter.
Attraktiva kött- och mejerianaloger kräver råvaror med högt proteininnehåll. Sojabönor är idag den dominerande grödan som används för detta ändamål. På grund av det kallare klimatet kan sojabönan inte odlas med tillfredsställande avkastning i Sverige. Den svenska nationella livsmedelsstrategin har angett vikten av ökad svensk livsmedelsproduktion och att flytta fokus från importerade till lokalt odlade grödor. Detta sammanfaller med FINEST mål som avser att stimulera en ökad svensk produktion och konsumtion.
Redan idag odlas proteingrödor, främst favabönor och ärtor men även andra bönsorter, lupin och quinoa, i delar av Sverige. De odlas dock i liten skala och en del av dem används främst som foder. Det finns expertis inom primärproduktion, men kunskapen och expertisen för bearbetning av dessa grödor till en livsmedelsingrediens är lägre.
Det finns ett behov av forskning för att förbättra och utveckla hållbara processer och tilltalande produkter från svenska baljväxter. Mer specifikt planerar vi inom FINEST att designa och studera växtbaserade produkter med adekvat näringskvalitet och hög smaklighet genom att optimera konsistens och smak och även ta bort oönskade näringsämnen.
Målet är att utveckla nya värdekedjeinnovationer baserade på svenska baljväxter och i samarbete med intressenter som spänner från odling till livsmedelsapplikationer och konsumtion. Sådana värdekedjor kommer att stödja utvecklingen av en ökad mångfald av jordbruksprodukter och öka proteinets självförsörjning i Sverige.
Inom FINEST tar vi oss an frågor som är för stora och för svåra för den enskilda aktören att lösa på egen hand. Kunskapen som vi skapar tillsammans är en mycket viktig nyckel för att uppnå en hållbar omställning av livsmedelssystemet.
Proteiner från svenska baljväxter
Pågående
Koordinator
4 år
FINEST - Livsmedelsinnovation som möjliggör hållbar omställning
Leyla Dahl Joshua Mayers Cecilia Norman Anne Normann Petter Melin Susanne Bryngelsson Edoardo Desiderio Marcus Klasson