Kontaktperson
Evelina Höglund
Forskare Livsmedel Produktdesign
Kontakta EvelinaRapspresskakor är en underanvänd restprodukt från tillverkningen av rapsolja som har potential att bli en hälsosam ingrediens i livsmedel. Projektets syfte är att hitta effektiva och hållbara sätt att behandla rapspresskakorna för att förbättra egenskaper som smak och näringsvärde.
Restprodukten vid tillverkningen av rapsolja är en rapspresskaka som idag blir till djurfoder. Då rapspresskakan innehåller mycket protein och näring skulle den kunna bearbetas för att istället göra större nytta som livsmedel. Kakan har dock en bitter smak och innehåller komponenter som hindrar näringsupptag. Projektets syfte är att hitta effektiva och hållbara sätt att behandla rapspresskakan för att ta bort de negativa egenskaperna samt utvärdera hur olika metoder påverkar rapspresskakans funktionalitet i livsmedelsproduktionen.
Genom att se till att presskakan stannar i matsystemet ökar vi dess hållbarhet, bidrar till självförsörjningen av livsmedel i Sverige och skapar en potentiellt efterfrågad exportprodukt.
RISE samarbetar med Skeby gårdar och Linnéuniversitetet i projektet som pågår i tre år och finansieras av Formas.
Rapspresskakor till livsmedel
Pågående
Projektdeltagare
3 år
5 984 571
Skeby gårdar, Linnéuniversitetet
Evelina Höglund Leyla Dahl Joshua Mayers Camilla Öhgren Greta van Huyssteen Diana Owsienko Martina Bergentall Alexander Plovie