Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Rapsfält

Rapspresskaka till goda och hälsosamma livsmedel

Rapspresskakor är en underanvänd restprodukt från tillverkningen av rapsolja som har potential att bli en hälsosam ingrediens i livsmedel. Projektets syfte är att hitta effektiva och hållbara sätt att behandla rapspresskakorna för att förbättra egenskaper som smak och näringsvärde. 

Restprodukten vid tillverkningen av rapsolja är en rapspresskaka som idag blir till djurfoder. Då rapspresskakan innehåller mycket protein och näring skulle den kunna bearbetas för att istället göra större nytta som livsmedel. Kakan har dock en bitter smak och innehåller komponenter som hindrar näringsupptag. Projektets syfte är att hitta effektiva och hållbara sätt att behandla rapspresskakan för att ta bort de negativa egenskaperna samt utvärdera hur olika metoder påverkar rapspresskakans funktionalitet i livsmedelsproduktionen. 

Genom att se till att presskakan stannar i matsystemet ökar vi dess hållbarhet, bidrar till självförsörjningen av livsmedel i Sverige och skapar en potentiellt efterfrågad exportprodukt. 

RISE samarbetar med Skeby gårdar och Linnéuniversitetet i projektet som pågår i tre år och finansieras av Formas. 

Sammanfattning

Projektnamn

Rapspresskakor till livsmedel

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektdeltagare

Projektstart

Varaktighet

3 år

Total budget

5 984 571

Partner

Skeby gårdar, Linnéuniversitetet

Finansiärer

Formas

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

12.Hållbar konsumtion och produktion
Evelina Höglund

Kontaktperson

Evelina Höglund

Forskare Livsmedel Produktdesign

+46 10 516 66 19

Läs mer om Evelina

Kontakta Evelina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.