Ett konkurrenskraftigt och hållbart matsystem – Från ord till bord
Dagens matsystem har en central roll i att lösa effekterna av flera stora utmaningar, så som klimatförändringar, ett osäkert geopolitiskt läge och ökande problem med övervikt, men också svält. Dessutom ställer konsumenter och samhälle allt större krav på att maten ska vara både hållbart och etiskt producerad och samtidigt ha en positiv inverkan på vår hälsa.
Med Framtidens mat på RISE ser vi till att nyttja hela vår tvärvetenskapliga kompetens och skapar bred samverkan med offentliga verksamheter, livsmedelsbranschen, myndigheter, akademi och företag. Tillsammans kan vi hitta nya, innovativa, och konkurrenskraftiga lösningar på de behov och utmaningar som matsystemet står inför. På så sätt medverkar vi på RISE att göra skillnad hela vägen från ord till bord.
Vi har spetskompetens för alla delar av livsmedelskedjan
Med RISE som innovationspartner får du tillgång till vår spetskompetens i alla delar av livsmedelskedjan. Vi kan ta fram innovativa tekniker och processer för hållbarhet, effektivitet och kvalitet. Vi forskar på nya livsmedel med fokus på positiva hälsoeffekter under hela livet. Vi erbjuder utbildningar med koppling till livsmedelsbranschens utmaningar och möjligheter och nätverk anpassade utifrån ett livsmedelsföretags eller offentlig aktörs behov. Dessutom kan vi stötta dig i din affärs-, marknads-, produkt, - och /eller innovationsutveckling.
På den här sidan visar vi några exempel på RISE erbjudanden för att lösa matsystemets utmaningar med fokus på hållbarhet och resiliens.
Våra expertiser
Jordbrukets vattenhushållning
Hållbar animalieproduktion med god djurvälfärd och -hälsa
Energieffektiva lantbruk
Biologisk mångfald
Digitalisering som verktyg för ett hållbart och lönsamt jordbruk
Miljöpåverkan av jordbruk, fiske och livsmedel – hur styr vi rätt?
Sjömat - hållbar, hälsosam mat från hav och sjö
Hållbart protein – RISE expertis genom hela värdekedjan
Hållbar Nutrition - Matens kombinerade effekt på hälsa och miljö
Avancerad processteknik för livsmedel
RISE klimatdatabas för livsmedel
Minskat matsvinn för ett resurseffektivt livsmedelssystem
Hållbar vattenförsörjning och vattenanvändning
Livsmedel och dricksvatten inom totalförsvar
Mikrobiologiskt säkra och hållbara livsmedel
Substitution av kemikalier inom livsmedelsproduktion och kontaktmaterial
Utbildning inom mat och miljö