Kontaktperson
Anne Normann
Specialist
Kontakta AnneDenna studie syftade till att förstå de specifika hinder som finns för att acceptera köttsubstitut hos konsumenter som vill minska sin köttkonsumtion.
Deltagarna i fokusgrupperna tillagade olika köttsubstitut under vägledning av en professionell kock och diskuterade minskningen av kött i sina dieter och rollen av köttsubstitut. Genom att förbereda måltider i realtid var det möjligt att identifiera de största hindren i tillagningsprocessen som deltagarna upplevde.
Det finns många anledningar till att konsumenterna vill minska sin köttkonsumtion - till exempel miljön, djurskydd eller hälsa. Trots sina avsikter kan de dock fortfarande mötas av svårigheter när de faktiskt försöker ändra sina nuvarande vanor. Att diskutera frågor som rör köttkonsumtion, minskning eller eliminering av kött från kosten med konsumenter som har den önskan kan belysa de specifika bekymmerna eller hinder de står inför. Köttsubstitut kan vara särskilt tilltalande för detta konsumentsegment på grund av köttsubstitutens potential som övergångsmat eftersom de behåller framträdande likheter med kött.
Med hjälp av tematisk analys identifierades fyra teman: ambivalens, rationalisering, handlingsfrihet och yttre faktorer. Dessa teman diskuterades i förhållande till köttparadoxen, social och situationsinflytande på matval, och vikten av kunskap och färdigheter för att förbereda köttfria måltider när man övergår till en mindre köttintensiv kost.
Poster: 14th Pangborn Sensory Science Symposium (pdf, 492.66 kB)