Kontaktperson
Tonie Wickman
Rådgivare
Kontakta TonieAssemblin är ett ledande installationsföretag som arbetar med allt från rör, el och ventilation till kylteknik. Substitutionscentrum har fått chansen att intervjua Fredrik Strengbohm, chef för kyla på Assemblin. Han har genom sina många år i branschen haft förmånen att bevittna och leda en av de mest spännande och omvälvande resorna inom kylindustrin – övergången från syntetiska köldmedier som PFAS/F-gaser till naturliga köldmedier. Detta skifte har inte bara drivits av strängare lagkrav och miljömässiga hänsyn utan har också visat sig vara en otroligt god ekonomisk affär.
Fredrik delar i denna artikel med sig av sina erfarenheter och insikter kring hur detta skifte inte bara möter miljökraven utan också skapar ekonomiska incitament för företag och samhällen.
Vad motiverade er att påbörja denna omställning?
”Branschen insåg tidigt de negativa effekterna av PFAS och F-gaser på både miljön och ekonomin,” berättar Fredrik. ”För oss på Assemblin blev det tydligt att en förändring var nödvändig, dels för att följa de strikta lagkrav som ställts på vår bransch, dels för att hålla oss konkurrenskraftiga och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid. Vår strategi var att kombinera innovativa teknologier med energieffektivitet och naturliga köldmedier som koldioxid, ammoniak och kolväten blev centrala i den här utvecklingen.”
Vilka ekonomiska fördelar har ni sett av att gå över till naturliga köldmedier?
”En av de största vinsterna har varit energibesparingar. När vi började byta ut syntetiska köldmedel kunde vi minska energiförbrukningen med upp till 70 % i vissa projekt,” förklarar Fredrik. ”Detta minskar driftskostnaderna markant, vilket är avgörande då energikostnader står för majoriteten av kostnaderna under en kylanläggnings livscykel.”
Han fortsätter: ”Ett bra exempel är våra installationer i svenska livsmedelsbutiker. Där använder vi koldioxid som köldmedium och återvinner överskottsvärme för att värma butiker och fastigheter. Dessa system betalar sig själva på kort tid tack vare de sänkta energikostnaderna och bidrar samtidigt till högre fastighetsvärden.”
Kunder som väljer naturliga köldmedier slipper kostnader för miljöskatter och F-gasavgifter, och de får lägre energikostnader
Hur har ni lyckats övertyga kunder att investera i dessa lösningar?
”För oss handlar det om att visa att det är en win-win-situation. Kunder som väljer naturliga köldmedier slipper kostnader för miljöskatter och F-gasavgifter, och de får lägre energikostnader. Dessutom visar våra långsiktiga analyser att hållbara lösningar ger en snabb avkastning på investeringen,” säger Fredrik.
Vilka hinder har ni mött i omställningen?
”De största utmaningarna har inte varit tekniska – de system vi installerar är både beprövade och effektiva. Det handlar snarare om juridiska och byråkratiska hinder. Offentliga upphandlingar saknar ofta tydliga krav på hållbara alternativ, vilket leder till undermåliga lösningar. Vi ser också att många beslut fattas på EU-nivå utan att de kommuniceras effektivt, vilket skapar brist på förståelse och incitament för den lokala aktören.” säger Fredrik.
Hur ser framtiden ut för naturliga köldmedier?
”Vi har redan sett en stor övergång inom livsmedelsbranschen, där nästan alla nya butiker nu använder naturliga köldmedier. Samma utveckling börjar ske inom andra sektorer, som kommersiella fastigheter, lager, transport och fartyg. Genom att fortsätta kombinera innovation med samarbeten över de traditionella disciplingränserna inom installationsbranschen och samarbeten kan vi accelerera denna övergång och skapa ännu större vinster för både företag och samhälle. Principen med integrerade system för både värme och kyla fungerar både tekniskt och ekonomiskt även på "mindre" system för tex bensinstationer, restauranger och ner till bergvärmepumpar för privatbostäder. Ännu mindre enheter som man kopplar in med "stickpropp" och som inte är fast installerad kan till 100% använda naturligt köldmedium utan problem, men där saknas idag samma energimässiga (och därmed ekonomiska) uppsida.”, avslutar Fredrik.
Vi på Substitutionscentrum tycker att det här är ett bra exempel på hur substitution av farliga kemikalier kan vara både ekonomiskt gynnsamt och miljömässigt hållbart. Med de ekonomiska och miljömässiga vinster som naturliga köldmedier erbjuder ser Fredrik en ljus framtid där han hoppas att fler aktörer och myndigheter ska ta till sig dessa lösningar och arbeta tillsammans för en mer hållbar kylteknik.