Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
-

Klättermusen: PFAS-fria textilier kräver nya testmetoder

Kättermusen är pionjärer när det gäller funktionskläder med låg miljöpåverkan. Redan 2008 var deras produkter fria från PFOA och sedan 2019 även PFAS. Men utmaningarna har varit många och ännu saknas såväl bra testmetoder som ett livscykelperspektiv, enligt Sara Hult som är produktionsansvarig på Klättermusen.

Publicerad: 2020-10-09

Att Klättermusen skulle undvika skadliga kemikalier i sina produkter var en självklarhet redan från starten 1975.  Som friluftsintresserad kemist och biolog, ville grundaren Peter Askulv skapa produkter med lång hållbarhet och liten miljöpåverkan.

Sedan 2019 är exempelvis Klättermusens produkter helt fria från fluorkarboner, såväl PFOA- som PFAS- kemikalier.

– Det är något är helt rätt ur miljösynpunkt men kanske även ur funktionssynpunkt, säger Sara Hult, produktionsansvarig på Klättermusen.

Sara Hult, produktionsansvarig på Klättermusen

Kemi en del i arbetet

När Sara Hult flyttade till Åre och började som produktionsansvarig på Klättermusen jobbade grundaren Peter Askulv fortfarande kvar. Efter ett år lämnade han dock vd-rollen, vilket förändrade processen för substitutionsarbetet på företaget.

– När Peter lämnade företaget 2014 försvann mycket av den kemiska kunskapen, tidigare hade vi alltid vänt oss till honom i kemikaliefrågor men nu fick vi tänka om. För att säkerställa att vi fortsatt fick tillgång till rätt information och stöd har vi blivit medlemmar i flera olika branschgrupper som diskuterar kemikaliesubstitution, berättar Sara Hult.

Kunskap via nätverk

Klättermusen är idag medlemmar i Bluesign och Textile & Fashion 2030 samt deltog i RISE-projektet POPFREE som syftar till att ta fram och främja användningen av PFAS-fria alternativ. Utöver att diskutera substitution med branschkollegorna har företaget en även kontinuerlig dialog med sina leverantörer.

– Våra leverantörer har lärt sig att kemikaliefrågor är viktigt för oss. Internt så har vi tagit fram ett frågebatteri om skadliga kemikalier så att vi, när vi utvärderar en ny leverantör, kan ställa rätt frågor. Men det är inte helt lätt, varken vi eller säljarna på textilföretagen är kemister, varför det också är viktigt för oss att få kontakt med rätt person hos leverantören, berättar Sara Hult. 

PFAS finns ”överallt”

En kemikaliegrupp som Klättermusen valt att lägga extra mycket kraft på att fasa ut är fluorkarboner. Redan 2008 var Klättermusens produkter helt PFOA-fria och 2019 var alla produkter PFAS-fria. Men resan mot ett helt fluorkarbonfritt sortiment har inte varit helt enkel, under resans gång upptäckte de fluorkarboner i de komponenter de minst förväntat sig.

- Kemikalierna var överallt, även i våra blixtlås. Men kämpigast var när vi upptäckte att tygets egenskaper förändrades utan den vattenavstötande flourkarbonbeläggningen och i vissa tyger höll inte trådarna ihop som tidigare så att sömsmånen trasades upp. Vi fick ägna lång tid åt att hitta nya material som funkade med fluorkarbonfri vattenavstötning, säger Sara Hult.

Nya testmetoder behövs

Även om fluorkarboner som vattenavstötning alltid setts som överlägset börjar Sara Hult och hennes team ana att så kanske inte alltid är fallet. Efter flera vattenavstötningstester i ett textillabb som företaget fått möjlighet att låna, säger Sara hult så här:

– Om man mäter vattenavstötningen efter att plagget har använts ett tag kan fluorkarbonfri impregnering till och med vara bättre, eftersom fluorkarboner gnids bort lättare. I textillabbet fick vi tillgång till helt annan utrustning och vi insåg snabbt att vi behöver testa våra vattenavstötande tyger på nya sätt. 

Vattenavstötning mäts vanligen genom att du utsätter ett nyproducerat vattenavvisande material för en vattendusch som består av en specifik mängd vatten som duschar på tyget genom ett munstycke i en specifik vinkel och avstånd. Ju mindre yta av tyget som absorberar fukten desto större vattenavstötningsförmåga anses det ha.

– De sätt vi testar på nu premierar vattenavstötning med fluorkarboner, helt i onödan, säger Sara Hult.

Livscykelanalys – LCA – saknas

Att klädföretag inte mäter vattenavstötning efter slitage beror enligt Sara Hult på tidsaspekten. Det går snabbare att testa på ett helt nyproducerat material än att först köra materialet i en gnidmaskin i flera timmar. Men avsaknaden av bra textillaboratorium med instrument för att simulera slitage spelar också roll.

- Det vi saknar i branschen är helhetstänk, jag hade önskat att man i testningen ser till funktion och miljöpåverkan såväl idag som efter några års användning. Vi vet ju även att ett fluorkarbonfritt plagg behöver fyllas på med impregnering oftare – vilken miljöpåverkan har det i det långa loppet?

Tre tips för substitution

Sara Hult på Klättermusen delar med sig av sina tre bästa tips till företag som vill börja arbeta med substitution.

1. Prata med branschkollegorna! Det finns mycket kunskap inom branschen och alla kan lära av varandra, oavsett hur långt man kommit i sitt substitutionsarbete.

2. Det finns inget rätt eller fel – börja någonstans. Det spelar ingen roll om du börjar med att byta ut en skadlig kemikalie i ett blixtlås eller i all impregnering, så länge du börjar någonstans.

3. Se till att ha ledningen med dig i arbetet.  Klättermusen har haft en enorm fördel i att företaget grundades av en kemist och att substitution alltid ansetts vara en viktig fråga.

Substitutionscentrum vägleder

Behöver du hjälp med hur ditt företag kan komma igång med substitutionsarbetet? 

Kontakta oss gärna på: substitutionscentrum@ri.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.