Kontaktperson
Anna Jacobs
Centrumledare för Substitutionscentrum
Kontakta AnnaPeak Performance hade som ambition att fasa ut PFAS ur samtliga produkter senast 2022. Det visade sig vara svårare än man först trott. Våren 2023 är 91% av sortimentet PFAS-fritt och man närmar sig målet.
– Vi ska bli helt PFAS-fria, men det sista steget kommer att bli utmanande, säger R&D-chefen Julia Bergh.
Publicerad: 2023-05-25
2016 inledde Peak Performance sitt arbete med att fasa ut PFAS-kemikalier ur sitt sortiment, en grupp kemikalier som visat sig vara problematiska för både människor och miljö. I vissa produkter kunde kemikalierna tas bort direkt, i andra krävdes anpassningar och förändringar.
PFAS är nämligen svåröverträffade vad gäller vatten- och smutstålighet. Det var något som blev tydligt när Peak Performance inledde utfasningen av PFAS i den sista produktkategorin: utrustning för de mest krävande användarna, där ett membran med PFAS fyllt funktionen att vattentäta materialet.
– En skidåkare som använder skidkläder i alla väder och i alla miljöer - offpist, på turer, som bergsguide, för bergsbestigning och så vidare - utsätter kläderna för förhållanden som “vanliga” fritidsanvändare inte kommer i närheten av. De behöver material som håller emot regn, snö, blötsnö och så vidare. Och samtidigt måste materialet andas när kroppen utsätts för stora fysiska påfrestningar, kanske i flera dagar, säger Julia Bergh, Head of R&D and Material.
Redan 2020 visste arbetsgruppen på Peak Performance att den sista produktkategorin skulle bli den mest utmanande (läs mer i vår intervju från 2020).
– PFAS-innehållande membran är effektiva på att stöta bort vatten och fett, och nu handlar det om att hitta alternativ som fungerar lika bra, säger Julia Bergh och fortsätter:
– Ett membran utan PFAS ska också ha en tillräckligt lång livslängd, utan att släppa igenom vätska.
Peak Performance plan är nu att vara helt PFAS-fria till 2025. För att detta ska kunna nås arbetar R&D-avdelningen med nya alternativ som kan stödja också de mest dedikerade användarna.
– Nya produkter utvecklas i rasande fart så jag är säker på att vi kommer kunna säkra både funktion och kvalitet, även om du som användare kanske kommer ha en delvis annorlunda upplevelse, säger Julia Bergh.
I dag är medvetenheten om PFAS hälso- och miljörisker större hos både tillverkare och konsumenter, än när Peak Performance började sitt arbete med utfasningen 2016. Dessutom lämnade Kemikalieinspektionen, tillsammans med fyra andra europeiska myndigheter, in ett förslag till EU i början av 2023 om en bred reglering av PFAS. Om förslaget går igenom skulle användningen av över 10 000 PFAS-kemikalier förbjudas inom EU.
Kemikaliefrågan har alltid varit viktigt för Peak Performance. Redan 2010 blev Peak Performance medlemmar i Kemikaliegruppen, ett nätverk som drivs av RISE med syfte att sprida kunskap om kemikalier inom textil- och elektronikbranschen.
– Vi ligger i framkant inom vår bransch, säger hållbarhetschefen Selma Jakobsson.
Hon förklarar att Peak Performance ständigt blickar framåt genom att regelbundet uppdatera företagets egna RSL, Restricted Substance List, som är mer omfattande än det som regleras i Reach, EU:s kemikalielagstiftning. Listan (finns på företagets webbplats) innehåller information om alla de kemikalier som företaget vill begränsa inom produktionen och fungerar som underlag för dialog med leverantörerna.
– Det är helt klart att vi ska vara fria från PFAS till 2025. Utfasningen är ett måste för vår miljö och för oss människor. Dessa kemikalier är inte ett alternativ för framtiden, säger Julia Bergh
Och arbetet med utfasning av farliga kemikalier tar aldrig slut. När vi frågar vad nästa utmaning är svarar Julia Bergh:
– Mikroplaster skulle jag tro. I produktionsledet så väl som i användarledet.