Kontaktperson
Anna S Strid
Rådgivare Substitutionscentrum
Kontakta Anna SSubstitutionscentrums grundkurs är till för dig som vill komma igång och arbeta med kemikalier i dina varor.
Som företag är det ditt ansvar att veta om de produkter du sätter på marknaden innehåller farliga kemikalier. Men hur vet du om en vara innehåller farliga ämnen? Vilka kemikalier är det egentligen som ska fasas ut? I den här utbildningen lär du dig hur du kan komma igång och arbeta med kemikalier i dina varor.
Filmerna och presentationerna nedan är från kurstillfället 2024-09-19.
Kursen hette tidigare "Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier" men har sedan augusti 2023 ett nytt namn (men motsvarande innehåll).
Grundkursen utgår från Substitutionscentrums stödmaterial som används för att undersöka och dokumentera innehållet av kemikalier i varor och material.
Tonie Wickman, rådgivare på Substitutionscentrum ger en kort introduktion till området substitution av farliga kemikalier
Hämta presentationen: Introduktion till substitution (pdf, 693 kB)
Anna Strid, rådgivare på Substitutionscentrum går igenom relevant kemikalielagstiftning för varor och vad du behöver ha koll på när du sätter en vara på marknaden.
Hämta presentationen: Lagkrav för varor (pdf, 1.11 MB)
Anna Strid ger en kort introduktion till de dokument som ingår i Substitutionscentrums stödmaterial för varor.
Nina Melander, rådgivare på Substitutionscentrum går igenom hur du kan använda vårt stödmaterial. Du får veta hur du kan använda intygen i din kontakt med leverantörer för att hämta in information om kemikalieinnehåll i dina material och varor.
Hämta presentation: Kartlägg kemikalier i varor (pdf, 2.74 MB)
Anna Strid berättar hur du med hjälp av vårt beslutsträd och inhämtad information om dina leverantörer systematiskt kan dokumentera informationen i stödmaterialets Excel-mall. Med all information på plats kan du göra en riskbedömning av såväl leverantör som material/produkt.
Hämta presentation: Sammanställ information, riskbedöm och utvärdera (pdf, 571.35 kB)
Nina Melander berättar om var du hittar verktyg du kan använda när du vill hitta alternativ till skadliga kemikalier. Du får också höra om ett antal goda exempel från företag som arbetar aktivt med substitution.
Hämta presentation: Hitta bättre alternativ (pdf, 979.76 kB)
Här hittar du en länklista till alla resurser som nämnts under utbildningen.
Länklista 20240919 (pdf, 101.9 kB)
Det är en del svåra ord och förkortningar i utbildningen, som förklaras utförligt i vår ordlista.
Ordlista 20240919 (pdf, 116.9 kB)
I tre korta filmer går rådgivare Nina Melander igenom hur du fyller i de olika delarna i vår Excel-mall.
Behöver du ytterligare information om hur du kommer igång, hur du använder stödmaterialet eller annan typ av vägledning? Hör av dig till oss, så hjälper vi dig vidare! substitutionscentrum@ri.se