Kontaktperson
Johanna E Andersson
Forskare
Kontakta Johanna EFörståelsen av orala aktiviteter som leder till hur vi uppfattar mat är avgörande för att utveckla önskvärda produkter. Vidare är förståelsen av bolusbildning och sväljning viktig för en trevlig måltid, särskilt för personer med sväljsvårigheter (dysfagi). På RISE har vi utvecklat avancerade metoder och verktyg för att analysera dessa processer.
Dysfagi, som är ett vanligt problem, särskilt bland äldre, kräver ofta texturmodifierad mat för säker sväljning. För att minimera behovet av patienttester har vi utvecklat Gothenburg Throat – en biomimetisk sväljanordning som efterliknar den mänskliga strupen, inklusive luftstrupen, svalget och matstrupen. Med denna enhet kan vi utvärdera texturmodifierad mat och dryck samt simulera olika sväljförmågor och analysera matens beteende genom visuella, gravimetriska, ultraljuds- och tryckbaserade analyser.
Vi genomför detaljerade bolusstudier med riktig mat och realistisk artificiell saliv, och bedömer de reologiska egenskaperna hos både yngre och äldre deltagare. Dessa insikter hjälper oss att optimera mattexturer för olika demografiska grupper och sväljningsförmågor. För att uppskatta skörhet, och specifikt oral skörhet, använder vi olika enheter i samarbete med forskare i Japan.
Den japanska sväljsensorn GOKURI, en halsbandssensor som registrerar sväljljud, hjälper till att upptäcka sväljstörningar. Detta icke-invasiva verktyg erbjuder nya möjligheter för tidig diagnos av dysfagi. Analys av bolusens hastighet under sväljning är möjlig genom pulsat ultraljudsvelocimetri (Incipientus).
Välkommen till RISE med ditt problem eller idé – tillsammans hittar vi vägen framåt.
Stading, M. et al. A Device that Models Human Swallowing. Dysphagia (2019)
Stading, M. & Andersson, J. A mechanical model of the human throat for swallowing rheology. in Trans. Nordic Rheol. Soc. vol. 29 51–57 (2021).
Qazi, W. M., Ekberg, O., Wiklund, J., Kotze, R. & Stading, M. Assessment of the Food-Swallowing Process Using Bolus Visualisation and Manometry Simultaneously in a Device that Models Human Swallowing. Dysphagia (2019)
Stading, M., Miljkovic, A., Andersson, J. & Matsuo, K. Bolus rheology of texture adjusted food—Effect of age. Journal of Texture Studies 54, 824–834 (2023).
Stading, M. Bolus rheology of texture-modified food: Effect of degree of modification. Journal of Texture Studies 52, 540–551 (2021).
Andersson, J., Kwang Tan, C., Matsuo, K., Suzuki, K. & Stading, M. Investigating Swallowing Sounds of Viscous Fluids for Optimized Food for Dysphagia Management. in Trans. Nordic Rheol. Soc. vol. 31 161–165 (2023).
Stading, M., Sepehri, S., Andersson, J. & Johansson, C. Nano-Rheometry for Non-Invasive Monitoring of Texture During Food Oral Processing. in Trans. Nordic Rheol. Soc. vol. 30 53–57 (2022).
Stading, M. Physical properties of a model set of solid, texture-modified foods. Journal of Texture Studies 52, 578–586 (2021).
Sepehri, S. et al. Remote Sensing of the Nano-Rheological Properties of Soft Materials Using Magnetic Nanoparticles and Magnetic AC Susceptometry. Nanomaterials13, 67 (2023).