Kontaktperson
Mats Stading
Senior forskare
Kontakta MatsFramtidens goda, hälsosamma, hållbara livsmedel och funktionella biomaterial utvecklas genom design av innehåll, smak, textur och mikrostruktur.
Vi behöver minska vårt klimatavtryck och eftersom vår mat står för en fjärdedel av utsläppen av växthusgaser är det viktigt att vi äter rätt. För vår hälsa är detta lika viktigt, och är maten inte god äter vi den inte alls hur hälsosam den än må vara. Kraven på dagens och framtidens mat är således stora, men genom att designa den rätt kan vi klara det.
Detsamma gäller biopolymerer som kan ersätta plast eller frisätta läkemedel och den grundläggande kompetensen är densamma.
En kombination av materialvetenskap, mikroskopi, modellering, aromanalys och sensorik ger rätt kompetens och till vår hjälp har vi avancerad analysutrustning i form av mikroskop för karaktärisering på alla längdskalor med hjälp av elektron-, konfokal- och ljusmikroskop så väl som tillgång till stora infrastrukturer för röntgen- och neutronspridning. Reologi och brottmekanik ger konsistens och materialstyrka och för livsmedel ger aromanalys ett fingeravtryck av det vi upplever som smak, vilket utvärderas med sensoriska metoder. Modellering och simulering ger möjlighet att förutsäga matens och materialens uppförande från deras mikrostruktur. Vi har även möjlighet att extrahera specifika komponenter samt bearbeta dem till livsmedel med t.ex. extrudering och 3D-printing.
Vi erbjuder avancerad produktutveckling, analys och design av önskvärda egenskaper, analys, formulering, problemlösning och konceptutveckling.