Kontaktperson
Karin Östergren
Senior Forskare
Kontakta KarinFINEST plattform bygger vidare på den Formas-finansierade centrumbildningen FINEST (2020–2024). De delprojekt som ingått i centrumbildningen fortsätter under 2025 och avslutas i slutet av maj 2026.
För att möjliggöra fler innovationer i livsmedelssystemet behövs mer kunskap om hur olika aktörer både kan samverka och utveckla sina interna processer. Inom detta projekt har kunskap om innovation i livsmedelssektorn utvecklats tillsammans med aktörer från livsmedelssektorn.
Syftet har varit att utveckla kunskap om hur företag i livsmedelssektorn, i olika delar av värdekedjan, arbetar med innovation, vilka utmaningar de står inför och hur de kan utveckla sin innovationsförmåga.
För att möjliggöra en hållbar omställning av jordbruks- och livsmedelssektorn krävs ett systemperspektiv som belyser olika komponenter i systemet och deras inbördes relation och samspel. I detta delprojekt har vi utgått från forskningen om socio-tekniska system främst inom forskning inom hållbar omställning. Vi ser jordbruks- och livsmedelssektorn som ett socio-tekniskt-ekologiskt system (STES), där teknologier, marknader, institutioner, praktiker, kulturer, infra- och industristruktur, policys, samt distributionskedjor samspelar tillsammans med mängd olika typer av aktörer och intressenter, och inte minst med det ekologiska systemet.
Detta delprojekt har syftat till att skapa en kunskapsbas kring de delar av systemet som har direkt eller indirekt koppling till de tre värdekedjor som ingår i FINEST: svenska skogsbär, protein från baljväxter, samt experimentell framställning av livsmedel.
Utmaningarna för en hållbar omställning uppvisar en enorm komplexitet där enskilda lösningar sällan skapar en önskad förändring utan istället endast en stegvis ”förbättring” av ett system som egentligen behöver en mer radikal förändring för att bli hållbar. En hållbar systemomställning kräver förändringar som inte bara påverkar enskilda delar i ett system, utan större förändringar som ruckar på underliggande logiker som bygger och låser fast struktur i det befintliga systemet.
Ett systeminnovationslabb ger en stabil plattform för långsiktiga experiment, där aktörer tillsammans försöker utforska och hitta lösningar olika samhällsutmaningar genom att utforska nya sätt att tänka och organisera sig.
Genom att bättre förstå förutsättningen för att producera hållbart kan produktionen av en given produkt anpassas till olika förutsättningar, konsumentgrupper och marknader.
Forskarna inom FINEST har arbetat med att utveckla nya metoder och arbetssätt för att öka förståelsen kring hållbarhet och hur man kan arbeta med hållbarhet integrerat med livsmedelsinnovationer.
Med fokus på svenska skogsbär, baljväxter och experimentella värdekedjor har målsättningen inom FINEST centrumbildning varit att utveckla konkreta verktyg, användbara för att tidigt kunna värdera och integrera hållbarhetsaspekter i en innovationsprocess.
FINEST testarena har varit en arena för praktisk produktinnovation och samverkan kopplad till de inom FINEST prioriterade värdekedjorna svenska skogsbär, protein från baljväxter, och experimentell framställning av livsmedel.
Testarenan har varit ett nav för experimentbaserad produktinnovation och har koordinerat de livsmedelstekniska kompetenserna och projekten. Den har inkluderat hela produktutvecklingskedjan från framställning och förädling av råvaror till livsmedelssäkerhet och sensorisk utvärdering – allt för att kunna utveckla goda och hälsofrämjande livsmedelsprodukter med låg klimatpåverkan.
Testarenan har syftat till att bygga upp praktiska och teoretiska kompetenser för att utveckla nya eller alternativa livsmedelsprodukter och livsmedelstillsatser. Forskningen har drivits av efterfrågan och genomförts tillsammans med företag och övriga aktörer inom FINEST.
Delprojekt FINEST 2020–2024
Pågående
Koordinator
4 år