Kontaktperson
Mats Stading
Senior forskare
Kontakta MatsNästa generations funktionella biomaterial och hållbara livsmedel utvecklas via design av specifika materialegenskaper.
Barriäregenskaper hos en bioplastförpackning, frisättning från ett läkemedel och smaklig konsistens i ett livsmedel är alla exempel på materialegenskaper hos biologiska material som designats för en specifik uppgift. Den grundläggande materialvetenskapen bakom egenskaperna är densamma som för plast, metall, betong och andra konstruktionsmaterial, men de eftersträvade egenskaperna är olika. Vi kan exempelvis använda stärkelse för att göra hållbara och starka plastpåsar, medan samma stärkelse också kan användas för göra ostbågar. I det senare exemplet eftersträvar vi inte maximal styrka utan krispigheten hos en skumstruktur som ger rätt tuggmotstånd och smakfrisättning.
Materialdesignen kräver en kombination av materialvetenskap, mikroskopi och modellering och vi har avancerad analysutrustning såsom reometrar och dragtestare anpassade för svaga biomaterial likaväl som mikroskop för karaktärisering på alla längdskalor med hjälp av elektron-, konfokal- och ljusmikroskopi så väl som tillgång till stora infrastrukturer för röntgen- och neutronspridning. Aromanalys kompletterar med ett fingeravtryck av det vi upplever som lukt eller odör. Modellering och simulering ger möjlighet att förutsäga materialens uppförande från deras mikrostruktur.
Vi erbjuder avancerad produktutveckling och design av önskvärda materialegenskaper, analys, problemlösning och konceptutveckling.