Kontaktperson
Sara Hornborg
Forskare
Kontakta SaraIntresset för sjömat – eller blå mat – som fisk, skaldjur och alger ökar. RISE stödjer konsumenter och producenter inom sjömat, alltid med hela värdekedjan i åtanke. Hos oss finns tvärvetenskaplig expertis inom sjömat vad gäller allt från hållbarhet till livsmedelsvetenskap. Med RISE vid din sida blir det enklare att möta områdets utmaningar.
Flera olika faktorer som samverkar i värdekedjan inom sjömat. Några av dessa är:
* olika hög grad av miljöpåverkan
* varierande näringsvärde i foder och mat
* sensoriska upplevelser
* konsumentintresse
* riskanalys
Vi är övertygade om att det är möjligt att påverka fisk- och skaldjursindustrins framtida utveckling. Genom ett samarbete mellan olika näringsidkare kan vi utveckla nya, attraktiva, trygga, hälsosamma och hållbara produkter. På så sätt bidrar vi till en mer hållbar väg för både konsumenter och producenter inom sjömat.
RISE övergripande mål är att underlätta för diversifierat utbud och efterfrågan på hållbara, säkra och hälsosamma skaldjursprodukter. Genom ett partnerskap med RISE får du stöd från våra experter.
Vi bistår inom frågor som exempelvis:
Vad är det som kännetecknar hållbara alternativ inom sjömat? RISE är en oberoende partner som tillhandahåller vetenskapliga rapporter, sammanställningar och utvärderingar. I vår hållbarhetsöversyn ingår som standard en livscykelanalys. Vi genomför också omfattande miljöbedömningar, litteraturstudier och databearbetning. RISE arbete för en ökad hållbarhet inom fisk- och skaldjursproduktionen vänder sig till hela branschen och innefattar såväl konsument- som producentled.
Hur kan vi uppnå en hållbar konsumtionsökning genom skaldjursvalorisering? RISE ser fram emot att stötta dig och ditt företag i egenskap av innovativ affärspartner. Vi erbjuder ett praktiskt stöd inom produktutveckling och processdesign, alltid med hållbarhet i fokus. RISE erbjudande inom hållbar sjömat innefattar även områden som sensoriska utvärderingar, kartläggning av konsumentattityder, livsmedelssäkerhet, materialvetenskap och digitalisering. Exempel på ett av våra tidigare projekt är Ensilage-projektet som utvärderar sidoströmmar. I ett annat projekt, Salmonaid, har utveckling av nya ingredienser till fiskfoder som möjliggör hållbar tillväxt undersökts.
Hur och var hittar du och ditt rätt resurser och kompetens? RISE hjälper dig. Vi har ett brett nätverk inom hela värdekedjan för fisk och skaldjur, både nationellt och internationellt. Vår forskning utvecklas ofta i samarbete med olika företag och organisationer med fokus på praktisk tillämpning. I RISE nätverk finner vi den partner som bäst kan stötta dig i din utmaning inom sjömat och vi ser till att lotsa dig rätt. Genom givande samarbeten når vi innovativa lösningar för en mer hållbar utveckling.
Exempel på några av våra befintliga nätverk och testbäddar är Blue Food Centre och Kristineberg Center. Vi är också samarbetspartners i internationella projekt som SIS Seafood and Feed Resources och FHF Oppdatert klimaregnskap for norsk havbruksnæring.
Varmt välkommen att kontakta RISE för hjälp med dina utmaningar inom sjömat!
Behaderovic, D. & Ziegler, F. (2020). Miljöavtrycket av odlade blåmusslor jämfört med vanliga proteinkällor. Rapport, RISE.
Hornborg, S., Bergman, K. & Ziegler, F. (2021). Svensk konsumtion av sjömat. Rapport, RISE.
Hornborg, S., Axelsson, A. & Ziegler, F. (2023). Driver svensk konsumtion av odlad lax ökat svenskt industrifiske i Östersjön? Rapport, RISE.
Hornborg, S., Bianchi, M. A., Thomas, J.-B., Wocken, Y., Axelsson, A., Sanders, C., Jacobsen, M., Trigo, J. P., Undeland, I. Hallström, E., Bryngelsson, S. & Ziegler, F. (2023). Environmental and nutritional perspectives of algae. Rapport, RISE.
Hornborg, S. & Axelsson, A. (2023). Hållbarhetsutvärderingar av sjömat i Sverige - nyckelfrågor för mer behovsbaserade verktyg. Rapport, RISE.
Langeland, M., Ziegler, F. & Wocken, Y. (2023). Greenhouse gas emissions of rainbow trout fed conventional and novel feeds from Baltic region, evaluated using Life Cycle Assessment. Rapport, Mistra Food Futures.
Ziegler, F., Axelsson, A. & Hornborg, S. (2023). Sverige och sjömaten - idag och imorgon. Kan vi samtidigt öka produktion, konsumtion och hållbarhet? Rapport, Mistra Food Futures.
Hållbar sjömat (pdf, 484.41 kB)
Frisk med fisk utan risk (pdf, 701.99 kB)
Lokal eller långväga sjömat (pdf, 639.87 kB)
Hållbar konsumtion av sjömat (pdf, 659.72 kB)
Antibiotika (pdf, 408.84 kB)
Lax - hållbart och hälsosamt? (pdf, 899.5 kB)
Sjömatslandet Sverige (pdf, 310.61 kB)
Nya hållbara foderråvaror (pdf, 378.68 kB)