Kontaktperson
Mats Stading
Senior forskare
Kontakta MatsFramtidens goda, hälsosamma och hållbara livsmedel och funktionella biomaterial utvecklas genom design av mikrostrukturen.
Vi behöver minska vårt klimatavtryck och eftersom vår mat står för en fjärdedel av utsläppen av klimatgaser är det viktigt att vi äter rätt. För vår hälsa är det lika viktigt att vi äter rätt, och är maten inte god äter vi den inte alls. Kraven på dagens och framtidens mat är således stora, men genom att designa mikrostrukturen rätt kan vi klara det.
Detsamma gäller biopolymerer som kan ersätta plast eller frisätta läkemedel och den grundläggande kompetensen är densamma.
En kombination av materialvetenskap, mikroskopi och modellering ger rätt kompetens och till vår hjälp har vi avancerad analysutrustning i form av mikroskop för karaktärisering på alla längdskalor med hjälp av elektron-, konfokal- och ljusmikroskop så väl som tillgång till stora infrastrukturer för röntgen- och neutronspridning. Reologi och brottmekanik ger konsistens och materialstyrka och för livsmedel ger aromanalys ett fingeravtryck av det vi upplever som smak. Modellering och simulering ger möjlighet att förutsäga matens och materialens uppförande från deras mikrostruktur.
Vi erbjuder avancerad produktutveckling och design av önskvärda egenskaper, analys, formulering, problemlösning och konceptutveckling.