Kontaktperson
Bygga för rena nötkreatur
Nytt stall – så påverkar inhysningen djurens renhet
Många faktorer påverkar hur rena djuren är. Foderstat, klippning och ströning spelar stor roll för hur lätt eller svårt det är att hålla djuren rena, men det finns också detaljer i byggnaden som kan underlätta. Vid planering av ett nytt stall är det bra att känna till hur inhysningssystem och dess anpassning påverkar djurens renhet. I redan befintliga stall kan det finnas olika sätt att justera i byggnaden för renare djur.
Liggbås
De finns goda förutsättningar för att få rena djur i liggbåssystem, men felaktiga inställningar kan öka arbetsbelastningen med smutsiga bås och djur.
Hur djuret ligger i liggbåset avgör i mångt och mycket om de förblir rena. Båsavskiljarna ska uppmuntra djuren att ligga rakt och nackbom och bogplanka/bogstöd bromsar djuren så att de inte ligger för långt upp i båset. Ha gott om resningsutrymme framför båsen så att djuren kan resa sig utan hinder och inte känna sig hotade av varken andra kor eller avskiljande väggar. Om liggbåsen är för breda kan djuren lägga sig snett vilket medför att gödsel och urin hamnar i båset. Kalvar och mindre ungdjur kan även få för sig att lägga sig med rumpan längst in i båset.
För kalvar och växande ungdjur behövs olika storlekar på liggbås. I köttdjursbesättningar med kortare kalvningsperioder är djuren mer lika i storlek och behovet av olika stora båsstorlekar minskar. En mjölkbesättning eller uppfödning av handjur som sätts in kontinuerligt kommer däremot att behöva liggbås i flera olika storlekar.
Väldigt unga kalvar kan vara lättare att ha på ströbädd om möjligt. Det är svårt att få dem att ligga rätt i båsen och medför mer gödsel och urin i båsen.
Lutningen på liggbåset är även det en faktor för renhet då urin och läckt mjölk kan rinna ner i skrapgången. En lutning på 3-4% rekommenderas för hondjur, men för handjur rekommenderas en lutning på 6-7% då urin hamnar längre upp i båset. Lutningar större än 3-4% på liggbås för hondjur kan öka risken för livmoderframfall.
Spalt
Vid nybyggnation ska spaltboxar ha mjuk matta och för djur under 4 månader i befintliga stall. Faktorer som påverkar renheten är främst öppningsandel, utfodring och beläggning.
Öppningsandelen i golvet speglar förhållandet mellan spaltstavens bredd och mellanrummet mellan spaltstavarna. Öppningsandelen bör följa regelverket och korrekt öppningsandel beror på djurens storlek. Detta är viktigt att tänka på när man lägger på matta eller trär på gummibeklädnad på spalten. Distansen mellan spaltstavarna kan då behöva ökas för att bibehålla samma öppningsandel.
Problem med foderspill kan påverkas med val av lämplig foderfront. Om foder dras in i boxarna kan det täppa till spaltöppningarna och läckande vattenkoppar kan ge blötare golv, framförallt om stråfoder täpper igen spaltöppningarna.
En foderfront minskar foderspill när den matchar grovfodrets struktur. En sluten foderfront som låsfront eller diagonalfoderfront passar ett långstråigt foder då djuren har svårare att backa och släppa foder i boxen. En öppen foderfront som nackbom passar för ett kortstråigt foder då djuren har svårare att ta mer foder än en munfull åt gången.
Beläggningen och hur aktiva djuren är spelar också roll då spaltgolvets funktion bygger på att djuren trampar ner gödsel. En låg beläggning kan öka mängden gödsel som samlas runt boxens kanter.
Djupströbädd
En väl fungerande djupströbädd ger hög kokomfort men det är inte helt enkelt att hålla ströbäddarna torra. De viktigaste faktorerna är beläggning och tilldelning av strö.
Antal djurplatser i en djupströbädd bör endast undantagsvis vara enligt djurskyddsföreskriftens minimimått, som bör ses som lägsta drägliga nivå. Planera för att lägga till minst 30% extra liggyta per djur, det ger bättre funktion i bädden.
Ströningen har naturligt en stor påverkan på renheten i bädden, både val av strömedel och hur ströningen sker. Ströet ska ha god hygienisk kvalitet och fördelas jämnt i bädden.
Fuktigt väder påverkar bädden negativt och öka ströbehovet, men är svårt att påverka. En skrapgång vid foderbordet avlastar bädden och minskar halmförbrukningen. Halmförbrukningen ökar ju större och mer aktiva djuren är. Mjölkande kor kräver störst yta och högst ströförbrukning.
Stallklimat
Alla djur ska ha en ren och dragfri liggplats enligt djurskyddslagen. Ett optimalt stallklimat minskar värmestress och problem med drag. Oönskade luftrörelser kan orsaka drag och obehag hos djuren. Stillastående luft kan även det ge obehag genom dålig luftkvalité som kan yttra sig i luftvägsproblem. Ett ojämt stallklimat kan medföra att djuren undviker delar av stallet och andra områden i stallet får istället en högre beläggning vilket ökar nedsmutsningen där.
Vanliga fallgropar i projekteringen
- För snålt tilltagna ytor. Stressar djuren och ökar rengöringsbehovet.
- Underdimensionerat stallklimat. Förhindrar djuren från att växa och producera optimalt.
- Placering och utformning av hus och planlösning försvårar en framtida utökning eller ombyggnation.
- Felaktigt utformade liggbås. Ger djuren kortare vilotid och fler djur som står och hänger i båsen. Ökar även risken för skador från inredning som skaver eller trycker.
Befintliga stall
Även i befintliga stall finns det åtgärder som kan förbättra stallmiljön och medverka till renare djur. Se detta som en kort checklista för att strukturera felsökningen.
Ströbäddar
- Räkna ut beläggningen i ströbädden. Har varje djur minst 130% av angivet minimimått för liggyta?
- Ströa så att kalven kan bädda ner sig i ströet i kalvboxen. Detta ökar kalvens motståndskraft mot kyla.
Liggbås
- Mät längd och bredd på båset. Mät även nackbommens placering i förhållande till båsets bakkant och eventuell bogplankas plats i båset. Justera efter optimala mått för just den djurkategori som hålls i båsen.
Spalt
- Kontrollera öppningsandelen. Trär du gummi på spaltstavarna kan distansen mellan spaltstavarna behöva ökas.
Uppbundna djur
- Kontrollera att båsets längd och bredd är korrekt för djuren så att de ligger rakt. Komplettera med båsavskiljare om dessa fattas. Gummimatta underlättar rengöring.
Foderspill
- Anpassa foderfronten efter grovfodrets struktur. Ett långstråigt foder kräver en stängd foderfront (låsbar front, diagonalfoderfront). Ett kortstråigt foder tillåter mer öppna foderfronter (nackbom, pinnfront).
Stallklimat
- Är ventilationens funktion och utförande anpassat till dagens produktion? Beräkna kapacitet på tilluft och frånluft, rengör anläggningen.
- Se över beläggningen i stallet. Finns det områden djuren undviker? Kan det bero på drag eller dålig luftkvalitet?
- Kan du erbjuda djur tillskottsvärme eller avkylning om de behöver det för att bibehålla termisk komfort?
Mer information
SJV – regelverk Nötkreatur - Jordbruksverket.se
LBK LBK:s rekommendationer (LBK-pärmen) / Brandskyddsföreningen
Dairyland initiative The Dairyland Initiative – Dairyland Initiative
Rekommenderade mått liggbås Smutsiga djur | Växa
Kalvportalen Kalvportalen
Gård och djurhälsan rena_notkreatur.pdf