Djurförluster på gård
Varje gård kan bidra till att minska förluster i livsmedelskedjan genom att arbeta medvetet för att minska andelen djur som inte kan gå till slakt. Här hittar du tips och råd som kan hjälpa dig att förbättra djurvälfärden och minska klimatavtrycket.
Djur som behöver avlivas eller dör på gården blir en förlust i hela livsmedelskedjan. Varje gård kan dra sitt strå till stacken genom medvetet arbete för att minska andelen djur som inte kan gå till slakt. Här finns tips och råd som kan vara till stöd i det arbetet.
Tillsammans kan vi minska klimatavtrycket när vi arbetar mot ökad djurvälfärd.
Att arbeta förebyggande med nötkreatur är avgörande för deras välmående och gårdens lönsamhet. En ökad livslängd hos kor är positivt, men det medför också en ökad risk för ohälsa. För att det ska vara ekonomiskt hållbart är det viktigt att de äldre korna hålls friska genom regelbundna kontroller och förebyggande åtgärder.
Några av de vanligaste orsakerna till avlivning av kor på gården är rörelsestörningar, problem i samband med kalvning och skador. Forskning visar att de flesta sjukdomsfallen inträffar under den första månaden efter kalvning.
I projektet kring kommunikationsinsatser för en ökad djurvälfärd har vi lagt fokus på just djurförluster på gård. Bland annat har vi tagit fram en Omsorgsguide för arbetet med långliggande kor. Läs mer om det här.
Under hösten kommer arbetet fortsätta kring att ta fram och sammanställa kunskapsmaterial. Ämnen som arbetas med är bland annat hur du kan minska andelen kor som inte går till normalslakt, vikten av det förebyggande arbetet, hur du minskar dödligheten hos dina kor och förebyggande klövvård. Håll utkik här för uppdateringar!