Djurförluster på gård
Varje gård kan bidra till att minska förluster i livsmedelskedjan genom att arbeta medvetet för att minska andelen djur som inte kan gå till slakt. Här hittar du tips och råd som kan hjälpa dig att förbättra djurvälfärden och minska klimatavtrycket.
Djur som dör eller behöver avlivas på gården blir en förlust för dig som lantbrukare, men innebär även en förlust i livsmedelskedjan.
Tillsammans kan vi minska klimatavtrycket när vi arbetar mot ökad djurvälfärd.
Hur stor är förlusten?
Om vi tittar på de djur som dör eller avlivas på gård så visar beräkningar att förlusten ligger på cirka 14 % av de utgångna korna varje år* för mjölkbesättningar i Kokontrollen®.
Du kan själv enkelt ta reda på hur stor förlusten är hos dig. Kolla på de senaste 12 månaderna och hämta siffran för hur många kor som slaktats respektive avlivats eller dött på gården. Använd sedan formeln nedan så får du veta exakt hur stor andel av korna som inte blivit livsmedel.
Räkna på förluster
Formel för att räkna hur många procent av korna som inte går in i livsmedelskedjan
Avlivade, döda kor / (slaktade kor + avlivade,döda kor) x 100 = andel (%) utgångna kor som inte genererat slaktintäkt.
* Beräkning: Självdöda/avlivade median 4,7%. Utgångna totalt median 32,7 %. De självdöda/avlivade korna ingår i det totala antalet utslagna kor och beräkningen blir därför 4,7/32,7=14,4.
Varför dör korna på gården?
Forskning visar att majoriteten av korna som behöver avlivas drabbas av sjukdom inom 30 dagar efter kalvning. Hos kalvar är diarréer och luftvägsproblem de främsta orsakerna till dödlighet under de första 60 levnadsdagarna. När forskare frågar lantbrukare är de främsta anledningarna till avlivning hälta eller olycka.
Ta reda på varför kor behöver avlivas på din gård. Det är alltid mer motiverande och roligt att arbeta när djuren håller sig friska. Genom att förebygga problem skapar du inte bara bättre djurvälfärd, utan också en bättre arbetsmiljö.